Пажљивом проценом до најбољих резултата: Насине припреме за нови телескоп

У следећих неколико месеци Наса ће покренути независну техничку и извођачку процену пројекта Широкоугаоног телескопа инфрацрвеног спектра за преглед неба (WFIRST) како би била сигурна да ће уложени новац обезбедити довољан научни капацитет.

Пажљивом проценом до најбољих резултата: Насине припреме за нови телескоп Пажљивом проценом до најбољих резултата: Насине припреме за нови телескоп

Развој велике свемирске мисије је тежак, каже Томас Зурбухен, стручни сарадник Насине дирекције за научне мисије у Вашингтону и додаје: „Право је време да направимо паузу која ће нам омогућити да проценимо досадашње планове и утврдимо колико ће трајати а колико коштати изградња овог телескопа".

Последњих 27 година Наса је лансирала серију великих телескопа ‒ укључујући „Хабл", опсерваторију „Чандра" која хвата Х-зраке, свемирски телескоп „Спицер". Поред тога што су били међу најпродуктивнијим научним инструментима који су икада направљени, имају још нешто заједничко: добили су највише препоруке Националне академије за науку у оквиру десетогодишњег плана истраживања у астрономији и астрофизици. 

Нови Инфрацрвени телескоп, врхунски приоритет последње истраживачке декаде, био би осетљив као „Хабл", али би покривао сто пута веће поље. Свака слика тог телескопа била би као 100 слика направљених помоћу „Хабла". Такође, могао би да директно сними светло које се одбија од планета док круже око звезда ван нашег Сунчевог система. Користећи могућности које има, телескоп би могао да: проучава тамну енергију која доприноси убрзавању ширења универзума; употпуни посматрање планета које се крећу око звезда; одговори на питање како се стварају галаксије и групе галаксија; проучава атмосферу и састав планета које круже око других звезда, као и да постави друга општа питања астрофизике.

Агенција је иницирала пројекат WFIRST 2016. године. Видевши да ће повећање трошкова пројекта утицати на баланс пројеката и истраживања у целој Наси, у Извештају о текућој процени препоручили су да се пре следеће фазе пројекта WFIRST ‒ „наручи независна техничка, извођачка процена и процена трошкова Широкоугаоног телескопа инфрацрвеног спектра за преглед неба". 

Наса је спровела сличну независну ревизију и за свемирски телескоп „Џејмс Веб". Ревизија је довела до нових планова за развој телескопа 2011. године, и пројекат „Веб" се развијао у оквиру измењених трошкова и рокова. 

„Наса је организација која учи. Лекције које смо научили са 'Вебом' примењујемо на нови Инфрацрвени телескоп. Спроводећи сада ову ревизију, можемо да одредимо најбољи начин развијања мисије, као и целокупне астрофизичке заједнице, у сагласности са смерницама које је дала Академија", каже Зурбухен. 

Процену ће вршити старији инжењери, научници и пројектни менаџери који су већином ван Насе и који су независни у односу на тај пројекат. Њихов извештај и препоруке очекују се у року од приближно два месеца. Наса намерава да их укључи у дизајн и планове за WFIRST пре него што настави са развојем мисије.  

 

Приредио: Бојан Главонић

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи