Ватре на пољима јужне Азије

На овој слици коју је 12. априла направио амерички метеоролошки сателит „Суоми НППˮ инструментима за инфрацрвено снимање, виде се пожари који бесне на њивама јужне Азије.

Ватре на пољима јужне Азије Ватре на пољима јужне Азије
На основу локација и броја црвених тачака може се закључити да су ватре намерно изазване како би се очистило пољопривредно земљиште. Сељаци често користе ватру како би вратили хранљиве састојке земљи и очистили је од нежељених биљака.

Премда ватра помаже да се унапреде усеви и трава за пашњаке, она такође ствара и дим који деградира квалитет ваздуха. Свака топлотна тачка која се појављује као црвена мрља представља подручје где су термални детектори инструмента МОДИС препознали повишене температуре. Када су још праћене и праменовима дима, као на овој слици, такве 'топле тачке' се дијагностикују као ватре.

Дим који се ослободи било којим обликом ватре (спаљивањем шуме, шипражја, усева, гума, отпада или дрвета) мешавина је честица и хемикалија које су производ непотпуног сагоревања и материјала који садрже угљеник. Сваки дим садржи и угљен-моноксид, угљен-диоксид и чађ.

Иначе, сателит „Суоми НППˮ припада Националној управи за океане и атмосферу САД. Лансиран је 2011. године и његови инструменти прате климатске промене. Назван је по метеорологу Вернеру Суомију са Универзитета Висконсин-Медисон. Креће се у орбити око Земље на висини од 824 километра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи