Научимо децу да препознају лажне вести

Научити децу да препознају лажне вести ‒ требало би да постане примарни задатак у образовању, истичу стручњаци из Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД). На тај начин спречавамо појаву екстремизма у друштву.

Научити шта је истина а шта лаж основни су елементи у васпитавању деце од најранијих дана. У модерном свету, свету медија, појавио се још један феномен ‒ лажне вести. Са њима се сусрећемо свакодневно преко ТВ екрана или компјутера. У то су укључена и деца. Стручњаци зато сматрају да би деца већ у школама требало да уче шта су то лажне вести јер их преко лажних информација различите групе олако могу привући и претворити у екстремисте.

Недавно је Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) покренула пројекат који има за циљ да подстакне младе да критички размишљају о информацијама које се пласирају у медијима и на друштвеним мрежама. Тај тест ОЕЦД-а биће глобалан и усмерен превасходно на младе и студенте.

Андреа Шлајхер, директор ОЕЦД-а за образовање, истиче да друштвене мреже имају тзв. хало ефекат. Према његовим речима, на тај начин комуницирамо са људима који су слични нама и који мисле као ми. У прошлости смо, желећи да нешто сазнамо, посезали за енциклопедијама, где смо могли да видимо шта је тачно и истинито. Данас смо препуштени медијима и нема критичког мишљења, те се разне информације олако прихватају. Одвојити лаж од истине постала је вештина коју мало људи поседује, примећује Шлајхер и истиче: „Зато мислим да школе треба да имају важну улогу у преношењу правог знања и упознавању младих са проблемом лажних вести".

На томе се, како истичу у ОЕЦД-у, мора радити јер живимо у свету који је све повезанији како на социјалном, економском тако на културолошком плану. Зато је неопходно да спознамо различитости и да о њима дискутујемо.

  Приредила Јасмина Вујновић Милошевић

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи