Терапијска заједница за жене у Бачком Петровом Селу

У Бачком Петровом Селу налaзи се трећа од шест кућа терапијске заједнице „Земља живих”. У манастиру Успење пресвете Богородице од зависности се лече девојке и жене. Срели смо ту девојке од петнаест, али и жене од шездесет година. Дошле су из Шапца, Ниша, Новог Сада, Котора, са Златибора. У радно-молитвеној терапији оне покушавају да нађу спас за душу и тело од дроге, алкохола, таблета, депресије, самоповређивања, агресивности.

„Земља живих" пружа тим женама спас и уточиште након више неуспелих лечења. Међу сестрама ‒ како се међусобно ословљавају ‒ раде, моле се и уче да победе властите слабости. Дан им почиње буђењем у 6.15 и траје, по тачно утврђеном распореду и задужењима, до 22 сата, када одлазе на спавање.

Повлашћених нема, као ни психичких ни физичких кажњавања, али има самокритике. Од 2007. године кроз Заједницу је прошло две стотине зависница, од којих се више од тридесет успешно вратило породицама и узорним животима.

Њихове приче су различите, али свака је оставила трага на њима и њиховим породицама. Сада са осмехом на лицу прича сликарка из Котора како су је на превару довели, али закључује да је то био добар потез њене породице. Дрогирала се од 24. године. Радила је у гимназији и Средњој поморској школи, али није могла да буде наркоман и професор. Уз причу ко је кога у породици више преварио смејала се , мада се одласка на „пробу" кући прибојава... Време је учинило своје, па она сада, са дистанце, опуштено прича о „претходном животу".

Још је била гора прича младе жене са севера наше земље. Има ћерку. Са жаром у очима прича о њој. И муж и она били су зависници. На први поглед глумили су „обичну породицу", а у ствари су били све ‒ само то не. Опијали су се и дрогирали, обоје. Када су видели да је враг однео шалу и да је дете угрожено, умешала се породица. Тада су се растали а она је наставила да прави проблеме Док је била на хероину није се толико понизила као када је пила и падала на улици. Флаше су биле свуда и ћерка их свуда по кући налазила, а и на послу се осећао мирис алкохола. Када ју је сестра близнакиња упутила на лечење у терапијску заједницу, дошла је сама.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи