На трагу нове вакцине против вируса зика

Научници Масачусетског института за технологију (МИТ) имају нову стратегију која би ускоро могла да дâ ефикасну вакцину против вируса зика.

Уместо вирусних протеина или ослабљених вируса ‒ коришћених у оквиру уобичајених стратегија за прављење вакцина ‒ истраживачи су узели делове РНК који кодирају протеине вируса зика и запаковали их у наночестице.

Једном доспели у ћелију, молекули РНК бивају „прочитани" и „преведени" у протеине вируса који стимулишу имунски одговор домаћина. При томе, ти молекули се не уграђују у генетички материјал, што их чини безбеднијим за употребу од ДНК вакцина или вакцина припремљених од ослабљених вируса.

Према речима истраживача, таква вакцина лакше се дизајнира, производи и тестира. Како метод не захтева рад са патогеним вирусом зика, истраживачи верују да ће ефикасност вакцине моћи много брже и лакше да утврде кроз клиничке студије, него што би био случај са класичном вакцином.

Како се ради и на вакцинама које би подстакле имуносистем да напада ћелије тумора, истраживачи МИТ-а очекују да ће метод имати примену и у лечењу оболелих од рака.

 Приредила Марија Стевановић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи