Рони онај ко зна

Роњењем се данас у свету бави на стотине хиљада људи. Подводне активности су изузетно развијене. Некада се ронило са маском, перајима и боцом, а данас су рониоци најсличнији космичкој посади.

Без обзира на то да ли се рони рекреативно или технички, по дужности у оквиру војне или полицијске службе или ради научних истраживања ‒ најбитније је да је роњење безбедно! Роњење захтева знање. Под водом се спајају медицина, хемија, физика, техника...

Постоје принципи и бројна правила која се строго поштују. Основни је Бојл‒Мориотов закон гаса: на константној температури и при непромењеној количини гаса, производ притиска и запремине је константан. На истим принципима раде и хипербаричне коморе. Растворљивост гаса у течности је директно пропорционална притиску који тај гас врши. Хипербарична медицина се базира на лечењу чистим кисеоником који се удише под притиском вишим од атмосферског, у хипербаричним коморама. У основи је физичка растворљивост кисеоника у свим течностима организма и његова дифузија кроз ћелијске мембране.

На основу мишљења већине експерата за подводну медицину, усаглашених на првој европској Консензус конференцији хипербаричне медицине ‒ декомпресиона болест и артеријска гасна емболија током подводних активности могу се назвати декомпресиона повреда или поремећај. Поједностављено ‒ услед промене амбијенталног притиска, гас се шири и ако нема правилног прилагођавања повишеном притиску, може доћи до проласка мехурића гаса у циркулацију. Мехурићи азота блокирају крвоток. Први симптоми се јављају од 15 минута до 12 сати после роњења и тај поремећај постаје болест која угрожава живот уколико се брзо не предузму адекватне мере. Прва помоћ је удисање 100% кисеоника и хитно упућивање у хипербаричну комору.

ДАН (Divers Alert Network Europe) јесте међународна медицинска и истраживачка организација усмерена на безбедност и здравље ронилаца. ДАН Европе од 1983. године обезбеђује стручне информације и медицинске савете у хитним ситуацијама у случају ронилачког инцидента или повреде.

„Рекао бих да ДАН има мисију која обухвата ‒ истраживања усмерена ка безбедности у роњењу, истраживања у подводној медицини и образовање ронилаца за превенцију и спасавање" ‒ објаснио нам је оснивач и председник организације ДАН Европа, проф. др Алесандро Марони.

Он је затим додао: „Откако сам почетком деведесетих година у Београду учествовао у оснивању прве међународне постдипломске школе на свету, која је формирана на Медицинском факултету Универзитета у Београду у сарадњи са Специјалном болницом за хипербаричну медицину, иначе одличним центром, често сам ваш гост. Био сам овде и 2012. године, када сте организовали Консензус конференцију која није обичан конгрес, већ тренутак у коме се дефинишу стандарди у Европи".

Тада је и ДАН имао свој дан који је посвећен научним истраживањима у рекреативном роњењу, што је такође једна од мисија организације. Сада са радошћу и великим професионалним изазовом ишчекујемо Светски конгрес хипербаричне и подводне медицине који се први пут одржава у Србији, у Београду, од 11. до 14. маја ове године, истакао је наш саговорник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи