Бодљикаво укусни

Kако направити укусно јело или посластицу од кактуса? Да ли бисте јели сир од кактуса? Kоја су благотворна дејства кактуса на наш организам?

Плодови и младице кактуса за подручје Централне Америке значајнији су него, на пример, јабуке у умереним пределима јер су за неке становнике Латинске Америке,
укључујући оне из Мексика, они практично једини облик хране доступан у одређеном периоду године.

Од постанка цивилизације људи су биљке користили на много различитих начина. Неке од њих, попут кактуса, који су у Латинској Америци чести, разноврсни и са доста јестивих делова, одувек су биле веома значајне у исхрани народа тих подручја. Шпански путописци у 16. веку описују миграције локалног становништва у Мексику: у летњим месецима читава села су се са обала Голфског залива селила у северније брдовите регионе тражећи плодове опунције. На тим теренима остајали би по два месеца. Листови опунције који се појављују само на младим деловима кувају се као пасуљ. Семенке те врсте су релативно велике па се често мељу и уз додатак воде - од њих се прави јестива каша. Kауиља Индијанци меснату основу цвета прже и једу, а Папаго Индијанци у југозападној Аризони сакупљају плодове кактуса сагуаро, чије се ситно семе једе са плодом.

„Опунција јесте једна од најпопуларнијих врста јестивих кактуса. Једе се и део стабла и сами плодови. Плод се продаје под називом 'индијска смоква'. Север Африке обилује плантажама таквих опунција са којих се убирају плодови и одстрањују бодље које могу да буду непријатне, а употребљава се унутрашњост плода. Плодови су ароматични, сочни и врло хранљиви. Разне врсте опунције дају различите плодове, а они самим тим дају различите врсте јела и пића, које су све заступљеније на нашим трпезама", каже Јасмина Бјелић Месарош из Ботаничке баште „Јевремовац".

Кактус нопал је део традиционалних мексичких оброка, и сматра се посластицом. Може се конзумирати и у сировом стању као састојак салате, кувати у саставу неког јела, а користи се и за припрему џемова и желеа.

„Избор јела је заиста огроман. Од њих се праве сва могућа јела као и од било које врсте поврћа. Најчешће се припремају разне врсте салата", каже Стеван Аврамов, председник Удружења кактусара Србије. Он наводи пример кромпир салате, коју праве тако што уместо лука стављају обарене и закисељене делове кактуса.

Нопал је јестиви кактус, део традиционалних мексичких оброка, и сматра се посластицом. Може се конзумирати и у сировом стању као састојак салате, кувати у саставу неког јела, а користи се и за припрему џемова и желеа. Пошто благотворно делују на људски организам, кактуси су нашли примену и у медицини. Професор нутриционизма доктор Винстон Kрејг истиче да је нопал много више од обичне намирнице, а једна од његових бројних добробити је што помаже у регулацији нивоа шећера у крви.

„Плодови кактуса нису тешки за варење, садрже доста шећера, влакана, нема масноћа осим у семенима. Домороци су семенке кактуса користили раније за производњу брашна или добијање неких других врста намирница. Лако се спремају. Осим што се могу користити у многим врстама јела, могу да се праве од њих алкохолна или безалкохолна пића, попут милкшејка или пунча. У Мексику је чест доручак од јаја у која се додају комадићи кактуса и чили паприка и припрема се као наша кајгана. Једно од честих јела је и кактус са говедином у који се додају чили паприка и други зачини. Код њих су сва та јела честа, јер вероватно вуку корене из далеке прошлости када је недостајала храна", додаје Стеван Аврамов.

Још увек се воде полемике о томе да ли је кактус воће или поврће, али једно је извесно: од њега се могу правити бројне посластице и укусна јела. Ми вам са сигурношћу смемо препоручити индијску смокву. Остале специјалитете најбоље је да пробате од кувара стручних за припремање јела од кактуса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи