Анимирани живот

Диносaуруси, „Ратови звезда”, возни ред, Дизнијеве принцезе, мапе или „лего” коцке предстaвљају „свеупијајуће” страсти деце са аутистичним спектром поремећаја.

Најновије издање часописа за психијатрију Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders описује их као „веома ограничене са фиксираном пажњом која по интензитету или фокусу није нормална”. Готово 90 процената висoкофункционалне деце са аутистичним спектром поремећаја испољава барем један снажан фокус пажње у узрасту до четрнаест година, наводи су једног од малобројних истраживања које је спровео 2007. године Центар за проучавање детета, на Универзитету Јејл.

За породицу са дететом које има аутизам, опсесивна фокусираност на само једну радњу или ствар може да буде веома досадна и заморна. У традиционалном приступу терапеути би покушали да контролишу пажњу детета или би опсесивну усмереност користили као алат за модификовање понашања, на пример „Држи руке мирно, престани да тапшеш и моћи ћеш да гледаш 'Ратове звезда'" или „Заврши домаћи или нема 'Харија Потера' за тебе".

Међутим, шта ако су те опсесије у ствари стазе у развоју детета, шта ако јединствене пахуљице могу да нам отворе своје светове? „Анимирани живот", филм који је ове године био номинован за филмску награду Оскар у категорији документарног филма, управо се бави том идејом. Базиран на истоименој књизи Рона Сускинда, новинара и аутора, добитника Пулицерове награде, филм је изузетна прича о томе како су аутор и његова супруга Корнелија успели да уђу у свет свог тихог и повученог аутистичног сина Овена, активно прихватајући и негујући његово пасионирано интересовање за Дизнијеве анимиране филмове. Сускиндови су на ту идеју дошли када су приметили да је реченица коју је Овен са четири године упорно понављао, а која је њима на први мах деловала као пуко блебетање, у ствари била кључни део дијалога из филма „Мала сирена". Овенов педијатар је најпре одбацио могућност ехолалије, стереотипног понављања речи или фраза типичног за аутизам. Сускиндови су веровали да њихов син користи Дизнијеве ликове и дијалоге из филмова како би разумео свет око себе. И заиста, преломни тренутак у књизи и филму је када шестогодишњи Овен, на прослави рођендана свог старијег брата, каже родитељима да „Валтер не жели да одрасте, као Могли (мислећи на јунака 'Књиге о Џунгли') или Петар Пан". Био је то његов први налет спонтаног и сложеног говора. Од тог тренутка, терапија породичног гледања Дизнијевих анимираних филмова, разговор о ликовима и њиховим осећањима, и њихово повезивање са Овеновим, постали су начин живота Сускиндових, са крајњим циљем - помоћи сину да нађе свој глас и место у свету.

Рон Сускинд верује да је њихов покушај да разумеју своје дете успео због тога што деца са аутистичним спектром поремећаја „имају много емоција које желе да поделе и желе да се развијају као и сви".

Након успеха књиге и филма, Сускинд је, у жељи да помогне многим породицама које су контактирале с њима, започео сарадњу са једним од иноватора Епловог сервиса „Сири" и неколико техничара на развоју апликације „Сајдкикс" - специјализоване варијанте личног асистента за децу са аутистичним спектром поремећаја. „Особе са аутизмом користе своје афинитете као машину 'Енигма' која им помаже да дешифрују за њих иначе неразумљив социјални свет", каже др Кевин Пелфри са Универзитета Јејл. Апликација за мобилне телефоне користи ликове из анимираних филмова као посреднике родитеља или терапеута, и помаже им да истражe интересовања детета. Тренутно је у фази тестирања. „Постоје студије које указују на то да се деца са аутистичним спектром поремећаја осећају комотније када разговарају са анимираним ликовима, или са лицима која немају наглашену гестикулацију и не производе звукове који могу да их узнемире", каже Сускинд.

Организација „Аутизам говори" укључила се у прикупљање информација за развој апликације, организовали су онлајн-анкету о афинитетима деце са аутистичним спектром поремећаја. С обзиром на то да „Аутизам говори" има 1,7 милиона пратилаца на Фејсбуку, то би требало да буде највеће испитивање јавног мњења, чији подаци „неће само променити наш поглед на људе са аутистичним спектром поремећаја, већ и начин на који процењујемо њихове могућности", закључује Сускинд.

Путовање које је започело гледањем Дизнијевих анимираних филмова претворило се у дивну причу о одрастању. Иако 'Анимирани живот' није добио награду америчке Академије за филм и науку, номинација је својеврсна подршка родитељима који улажу напоре да одгонетну природу свог, јединственог детета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи