Слике против фашизма

Док је трајао Шпански грађански рат, изложба у Паризу (1937) омогућила је уметницима да говоре против Франкове бруталности.

Авиони нацистичке Немачке и Италије бомбардовали су 26. априла 1937. баскијски град Гернику. За три сата уништили су три четвртине града, а убијено је и рањено више стотина људи. У војној историји није било сличног чина, а постао је инспирација за једну од најпознатијих светских антиратних слика.

У Лондону је, поводом 80-годишњице Шпанског павиљона, недавно постављена изложба Галерије „Мајорал" из Барселоне у част уметника који су реаговали на страхоте Шпанског грађанског рата. Ти уметници су били окупљени 1937. године на великој изложби у Паризу, само десет месеци пошто је грађански рат у Шпанији почео.

Како се Европа приближавала рату, ситуација у Шпанији је постала важна целом свету и инспирисала је дела великих уметника тог времена: Пикаса, Гонзалеса, Мироа, Калдера, Санчеза.

Герника

Пикасо је ангажован да ослика мурал за Шпански павиљон и тако је започео серију антинационалистичких слика названих „Франков сан и лаж". Пошто је прочитао извештај о нападу на Гернику, почео је да ради на сликама које симболишу општу борбу против фашизма. 

„Герника" није изложена у Лондону (она је експонат у Националном музеју краљице Софије у Мадриду) али је приказано како је стварана, уз фотографије које је сликала тадашња Пикасова девојка, Дора Мар. Пикасо је сликао „Гернику" око месец дана. Да би се одбранио од гласина да подржава националисте, изјавио је: „На панелу на коме радим и који ћу назвати 'Герника', као и на свим скорашњим делима, јасно изражавам своју згађеност војним режимом који је увукао Шпанију у океан патњи и смрти".

Одлучујући моменти

Уметници попут Пикаса и Мироа уче нас да у одређеним моментима у историји (као у време Шпанског грађанског рата) морамо заузети страну, истакао је Ђорди Мајорал, директор Галерије „Мајорал". Сетимо се Пикасових речи 1937. године: „Увек сам веровао у то да уметници не смеју остати равнодушни према конфликтима у којима се доводе у питање највише вредности човечанства и цивилизације."

 Приредила Валентина Делић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи