Мозак у земљи снова

Занима вас како спавају космонаути и животиње? Шта су и како функционишу биолошки часовници? Зашто људи хрчу? На ове и многе друге загонетке о најмистичнијем људском органу откријте одговоре на овогодишњој манифестацији „Недеља свести о мозгу 2017”!

Традиционално, треће недеље марта у Београду одржава се једина манифестација у целини посвећена фасцинантним тајнама човековог мозга - „Недеља свести о мозгу 2017". Обухватиће бројна занимљива предавања из области неуронаука, трибине, посете лабораторијама, интерактивне радионице и изложбе, и богат програм посвећен најмлађима.

Недеља свести о мозгу 2017. са слоганом „Мозак у земљи снова", покушаће да вам приближи и разоткрије тајне мистичног света спавања и сањања. Овај мотив представља водећу тематику научне изложбене поставке у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности.

Реномирани предавачи Клинике за неурологију Клиничког центра Србије говориће о необичним темама; биће речи о деменцијама са раним почетком, повећаној поспаности код људи (хиперсомнијама), вези између Моцарта, рокенрола и мозга, главобољама, Алцхајмеру, болести и поремећајима неуромишићне спојнице, као и многим другим предметима неуронаучних истраживања. Стручњаци са Института за хистологију Медицинског факултета у Београду разоткриће нам истину о регенерацији нервних ћелија, ноћном учењу и исхрани у касним сатима.
На осталим предавањима бићете у могућности да сазнате о утицају буке на спавање, начину на који космонаути спавају, о томе како доносимо одлуке, о повезаности човека и компјутера, негативним утицајима недостатка сна и другим занимљивим темама.

Широк програм „Недеље свести о мозгу" чине и забавне радионице за децу које ће бити одржаване сваког дана манифестације у одређеним терминима, док ће у суботу, 18. марта, у Галерији науке и технике програм „Мозак у вожњи из снова" бити у потпуности посвећен најмлађима и подразумеваће бројне едукативне и интерактивне активности.

Едукативни, научнопопуларни, уметнички и трибински програм манифестације одржаће се у просторијама Галерије науке и технике САНУ, Студентском културном центру, Културном центру Београда и другим бројним локацијама у Београду. Недељу свести о мозгу већ седму годину заредом организују млади научници и ентузијасти Студентске секције Друштва за неуронауке Србије.

Приредила Владана Рашић Драгојевић

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи