Ефекат Доријана Греја

Недавно је у часопису о личности и социјалној психологији објављена интересантна студија упечатљивог наслова „Ефекат Доријана Греја“, која је истраживала утицај имена на изглед лица.

Име, кажу веровања, заслужујемо и најчешће га нисмо добили случајно. Када се детету даје име, води се рачуна о његовом значењу, али и о томе да ли ће то значење одражавати карактер и бити слика будућности детета.
Том темом бавили су се и научници и психолози који су истраживали како име утиче на изглед лица. Утврђено је: као што су се дела Доријана Греја одражавала у изгледу његовог портрета, тако и име може временом мењати човеков изглед.

У енглеском говорном подручју претпоставља се да неко ко се зове Боб има облије лице, те да је зато веселија особа, док је Тим, према стереотипима, мршавија и затворенија особа. Слично је са женским именима, попут имена Катарина које се повезује са озбиљношћу и оданошћу, док се те особине не очекују од особе која се зове Бони. Таква схватања и стереотипи заједнице могу да утичу на особу, тако да она на лицу показује оно што њено име значи. Мењају се мишићи лица и појединац добија изглед веселе или одговорне, поуздане, озбиљне особе...

Да би доказали да име утиче на изглед лица, истраживачи су урадили осам студија у којима је требало погодити име неке особе само на основу њеног изгледа.
Из студије у студију учесници су били све бољи и бољи. Доктор Зебнер са Јеврејског универзитета у Јерусалиму истиче да их је то довело до закључка да заиста постоји ефекат Доријана Греја на лице: „Име је наш први социјални контакт, али и слика у друштву. Свако име има своје карактеристике, начин изражавања и изглед."

Временом, према очекивању окружења у којем живимо, а које на устаљен начин доживљава одређено име, долази до промене наше мимике, понашања, самим тим и мишића лица, што на крају доводи до промене изгледа. Студија је заправо показала да људи живе према свом имену. Људи су социјална бића, друштвено устројена од самог рођења. Зато је изузетно важно да пажљиво бирамо име детету и да га не дајемо олако.

 Приредила Јасмина Вујновић-Милошевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи