Коме треба прави рог?

Носорогов рог је у традиционалној кинеској медицини одавно цењен због (недоказаних) лековитих својстава, али у Вијетнаму се тој вајкадашњој популарности у новије време придружила и фама да самлевен у прах тај рожнати израштај лечи рак, као и чињеница да је за класу новопечених богаташа скупи носорогов рог постао нека врста статусног симбола, попут „гучи” торби и „мајбах“ аутомобила.

Због „шокантних" података о броју убијених животиња, Јужна Африка је ове године обновила сарадњу са Вијетнамом, која има за циљ да се такав тренд заустави. Смишљен је нови производ који би требало да промени тржиште рогова носорога.

Да би се смањило сечење рогова носорога у Јужној Африци (ЈАР), конзервационисти су потрошили много новца у медијима, објашњавајући богатим Кинезима и Вијетнамцима да је ужасна срамота убити предивну животињу ради рога који нема афродизијачка ни медицинска својства.

Јужноафричка фирма Rhino Rescue Project покушала је с радикалним приступом. Успављивали су носороге и убризгавали им у рогове отров који би деловао на потрошаче рогова. Ни једно ни друго није много помогло.

Цена рога носорога 

Крајња цена рога порасла је на више од 450.000 долара на неким црним тржиштима, а сечење рогова носорога постало је у неким деловима Африке толико агресивно да подсећа на „герилски рат", каже Роланд Гец, саветник анголског министра за животну средину.

Ако желимо да зауставимо истребљење носорога, потребно је нешто друго, наглашава Метју Маркус, директор и саоснивач америчког биотехнолошког стартапа Пембијент (Pembient).

У претходној години компанија је лансирала производ који ће, како се верује, смањити сечу рогова носорога.

Пембијент је синтетички вештачки рог носорога, који је јефтин и који би требало да спречи купце да купују прави рог.
Памбент планира да рог продаје произвођачима медицинских лекова, крема, драгуљарима, резбарима, али и произвођачима пића, а једна кинеска пивара већ се заинтересовала за њега.

Приредила Александра Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи