Сјај шарених драгуља

„Најбољи пријатељи једне девојке су дијаманти” – рекла је заносна Мерилин Монро, откривајући тајну чежњивог погледа многих дама широм света, погледа који затрепери испред излога бљештавих јувелирских радњи.

Тешко је објаснити ту чудесну магију драгог камења, дијаманата, сафира, рубина, смарагда, као и мање раскошних и сјајних „каменчића".

Проучавањем драгог камења бави се посебна наука, гемологија. Термин гемологија (gemollogy) потиче из енглеског језика и представља сложеницу која у основи има реч „gem" - драгуљ. Тако бисмо гемологију могли дефинисати као науку која се бави проучавањем драгуља или, прецизније, науку о јувелирским сировинама и производима (племенитим материјалима и драгуљима). Она проучава природне и вештачке (синтетичке) племените материјале, њихову обраду, од њих добијене драгуље, укључујући њихову идентификацију, класирање (градирање) и оцену (процену).

Код природних племенитих материјала неорганског порекла (племенити минерали и стене или јувелирске минералне сировине), гемологија укључује и геолошко проучавање и истраживање налазишта минералних сировина, као и разматрање различитих рударских технолошких и економских фактора релевантних за њихову комерцијалну експлоатацију.

Процена једног драгуљара није једноставан посао као што људи мисле. Да би дао стручну оцену, драгуљару је потребно најмање пола сата, а то је време које муштерија испуни сумњом, нестрпљењем и страхом од истине. Често се дешава да понуђени комад има много мању вредност од очекиване.

Институти посвећени науци о драгуљима

У свету постоје многобројни институти и лабораторије који се баве проучавањем и проценом вредности и квалитета дијаманата и другог драгог камења. Они издају међународне сертификате, врше проверу драгоцености и пружају читав спектар различитих гемолошких услуга. Будући да тај посао захтева врхунска и високоспецијализована знања, као и најсавременију опрему, одабрали смо да вам представимо три институције које уживају велики међународни углед.

Европска гемолошка лабораторија (European Gemological Laboratory Group) основана је 1974. године у Белгији. Бави се провером дијаманата и издаје гемолошке дипломе које садрже 4Ц, као и друге информације које су важне за идентификацију и процену драгог камена. Један од огранака те установе смештен је у Рамат Гану, у Израелу, на највећој берзи дијаманата на свету. Лабораторија располаже врхунском опремом за проверу природних, синтетичких и бојених дијаманата. ЕГЛ има разгранату мрежу представништава на свим континетима.

Гемолошки институт Америке (Gemological Institute of America) јесте непрофитни институт за проучавање драгог камења са седиштем у граду Карлсбаду у Калифорнији. Институт је основан 1931. године као експертна и образовна институција. Институт је познат по разноврсним едукативним програмима помоћу којих, широм света, школује будуће лаборанате, гемологе, јувелире... ГИА има мрежу лабораторија које су лоциране у свим значајним средиштима дијамантске индустрије - од Јоханезбурга до Хонгконга. Осим што издаје све врсте сертификата, Институт поставља и нове технолошке стандарде учествујући у развоју софистицарних технологија.

Међународни гемолошки институт (International Gemological Institute) основан је 1975. године у Антверпену. То је уједно и најстарија и највећа лабораторија у граду, познат светски центар трговине дијамантима. Мрежа од осамнаест лабораторија и представништава широм света чини Институт једном од највећих специјализованих организација на свету. Он је утемељио и бројне школе гемологије које су, такође, лоциране широм планете. Сертификати с потписом ИГИ лабораторија високо су котирани у свету професионалаца и потрошача.

Професионална опрема за преглед дијаманата

Савремене лабораторије опремљене су софистицираним софтверима за „систематски" преглед дијаманата. Један од водећих софтверских програма за анализу дијаманта производи компанија Sarine Technologies из Израела.

Помоћу инструмета заснованих на ФТ-ИР спектоскопији утврђује се да ли су дијаманти природни или не, као и да ли је камен био подвргнут неким технолошким процесима побољшавања квалитета. Уобичајену опрему лабораторија чине и ласерски микроскопи, лупе, пинцете... Већина лабораторија пружа услуге ласерског гравирања дијаманата и печаћења драгуља посебним сигурносним пломбама које онемогућавају замену драгуља.
Човек и не сања каквим се богатством и распрострањеношћу драгог камења природа може похвалити.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи