Како изгледа смрт звезде

Небула Калабаш, која има техничко име OH 231.8+04.2, спектакуларан је пример смрти звезде мале масе као што је наше Сунце.

Слика коју је направио телескоп Хабл показује звезду која пролази кроз брзу трансформацију од црвеног џина до планетарне небуле, и која за то време у експлозијама избацује слојеве гаса и прашине у свемир. Недавно је избацила материјал у млазевима огромном брзином - као из топа - гас жуте боје креће се брзином од скоро милион километара на сат.

Астрономи ретко када ухвате звезду у тој фази њене еволуције јер се такве ствари догоде у трептају ока - у астрономским размерама. У следећих неколико хиљада година очекује се да ће умирућа звезда еволуирати у потпуно развијену планетарну небулу. 

Та небула је позната и као 'Покварено јаје' јер садржи велику количину сумпора, елемента који, у комбинацији са другим елементима, даје мирис поквареног јајета. На срећу, она се налази на даљини већој од 5.000 светлосних година у сазвежђу Задња палуба.

Сазвежђе Крма је једно од 88 данас признатих сазвежђа. Припадало је већем сазвежђу названом по броду Арго, којим су пловили Јасон и његови Аргонаути. Неколико векова пошто је сазвежђе описано, подељено је у три мања: Кобилицу, Једра и Крму, које је и највеће.  

Приредио Бојан Главонић

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи