Најстарији живи језици на свету

Језици су се вековима и миленијумима развијали. Један би настајао од другог, мешавином више дијалеката и креирањем потпуно другачијег и новог вокабулара.

Неке језике који су се користили пре великог броја година - више нико не говори, док су у међувремену настали нови језици које говоре различити народи широм света. Изузетак од свих правила је латински језик, који се више не користи активно, нити га ико говори, али још увек има своју употребу, пре свега у науци, а притом - основа је свих романских језика (италијанског, француског, шпанског, румунског).

Међутим, постоје и језици који су преживели и опстали чак и након више хиљада година и који се још увек у готово непромењеном облику говоре.

Наводимо неке од најстаријих језика који се активно користе и данас.

Хебрејски језик је јединствен јер је практично нестао око 400. године, али је остао сачуван као литургијски језик који су Јевреји широм света користили приликом религијских обреда. У 19. и 20. веку, како је ционизам доживео успон, хебрејски је оживео и постао званичан језик државе Израел. Временом је доживео промене, па се мало разликује од оног који се користио у времену Старог завета, али ипак је своју суштину сачувао, па тако они који говоре хебрејски језик данас могу разумети и језик Библије.

Тамилски језик припада групи дравидских језика и њиме се служе углавном Тамили који живе у Јужној Индији и на Шри Ланки. Постоје и мање језичке заједнице које живе у другим, углавном околним државама.
Тај древни језик се говори и данас, а остао је готово непромењен од времена када је настао - пре 2.500 година. Пре 20 година тамилски је широм света говорило више од 74 милиона људи, због чега спада у групу најраспрострањенијих језика и на тој листи заузима 18. место.

Персијски језик - фарси говори се на територији данашњих држава Иран, Авганистан и Таџикистан, а представља 'директног наследника' староперсијског језика који се говорио у Персијском царству.

Савремени персијски језик развио се око 800. године и отада се није много мењао, а томе у прилог иде чињеница да данашњи Иранци лакше читају и боље разумеју текстове из деветог века, него што Енглези разумеју Шекспирова дела.

С обзиром на територијалну изолованост Исланда, исландски језик, који се прича у тој земљи, веома мало се мењао од времена када је настао, односно откад су га на то острво донели први нордијски досељеници. Управо то омогућава данашњим Исланђанима да читају и разумевају саге написане у раном средњем веку.

Баскијски језик представља језичку мистерију због тога што није повезан ни са једном групом језика на свету, а постојао је пре него што су Римљани донели латински, који ће се касније развити у неколико европских језика.

Грузијски језик: регија у којој се налази Кавказ представља једну од лингвистички најзначајнијих територија на свету. Грузијски језик је највећи језик картвелијанске групе језика, а у готово непромењеном облику активно постоји више од 1.700 година.

Гаелским језиком говори мали део становништва Ирске, иако је то у суштини матерњи језик свих Ираца и постојао је на овој територији много пре него што је дошло до германских утицаја.

Јерменски језик има веома дугу традицију, а најстарији текст који је написан на том језику датира из 450. године. И јерменски, као и многи други древни језици, има своје писмо које се разликује у потпуности од других писама на свету.

Приредио: Бранислав Јарић

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи