Тајне морског коњица

Коначно су откривене тајне једне од најчуднијих животиња на свету. Анализом генома научници су докучили због чега мужјаци морског коњица на свет доносе младе и на који начин успевају да се кроз воду крећу вертикално.

Научници су први пут секвенционирали геном морског коњица и тако докучили неке од генетичких тајни те необичне рибе, укључујући и егзотичну мушку трудноћу.

Морски коњиц живи у приобалним водама широм света и задивљује јединственим изгледом, кретањем и размножавањем. Мужјаци, а не женке, доносе младе на свет. Пливају вертикално, а не хоризонтално. Имају главе попут коњских, цевасте њушке, али су безуби. За заштиту од јаких струја користе репове помоћу којих могу да се причврсте за морску траву или корале. Тело им је прекривено коштаним љускама, али за разлику од већине риба немају пераја. Два истурена ока функционишу независно, што им омогућава да истовремено гледају напред и назад. Могу мењати боје како би се камуфлирали. „То су иконске животиње, пример богате еволуције", рекао је еволуциони биолог и генетичар Акел Мајер са Универзитета у Костанцу, један од аутора студије о морским коњицима, објављене у часопису Нејчер.

„Њихов се број смањује због уништавања станишта и људског деловања", додао је други аутор студије, сингапурски молекуларни биолог Бирапа Венкатеш. Научници су анализирали геном азијског морског коњица тиграстог репа који може да нарасте до десет центиметара и има најбржу стопу молекуларне еволуције од свих риба чији је геном досад анализиран. Мужјак морског коњица има трбушну врећицу за потомство. Женка током парења полаже јајашца у ту кесу. Мужјак их унутра оплоди и носи до сазревања те потом живе младунце отпушта у море. Ген који код осталих риба одређује начин полагања јајашца код морских коњица се дуплицирао, преузео нову улогу и омогућио развој 'мушке трудноће', утврдили су научници.

Гени који код људи и осталих животиња утичу на развој зуба код морских коњица су мутирали и изгубили функционалност. Како немају зубе, користе њушку за усисавање планктона и осталог ситног плена. Утврђено је да немају гене који су задужени за стварање пераја. Уместо тога, коњици пливају помоћу малог пераја на леђима којим брзо ударају, а за навигацију им служе ситна пераја на задњој страни врата.

Приредио: Бранислав Јарић 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи