Учимо о рециклажи

Пројекат Еко-пакет је део међународног програма Еко-школе, креиран да едукује потрошаче о правилним начинима одлагања употребљене тетрапак амбалаже. Кроз креативне радионице школарци уче о процесу рециклаже и схватају колико је важно имати одговоран однос према природи.

Кроз креативни конкурс употребљена амбалажа добија нову сврху и постаје предмет који може поново да се употребљава или користи као украс у учионици или школском холу. Саксије за цвеће, корпице, украси, лустери, хранилице за птице, држачи за књиге и играчке само су неки од предмета који и данас оплемењују простор еко-школа. Ученици ОШ  „Бранко Миљковић" из Ниша припремили су поштанске сандучиће који им и даље служе за размену порука. Ученици Школе за основно и средње образовање „Вук Караџић" из Сомбора припремили су домине и чуњеве за куглање, које и данас радо користе за забаву.

Едукативне радионице о рециклажи од почетка пројекта одржане су у више од 45 еко-школа широм Србије и на креативни конкурс Еко-пакет пристигло је више од 1.400 радова. На радионицама се на забаван и креативан начин демонстрира процес рециклаже употребљене амбалаже у палпер машини. Од правилног пражњења и одлагања амбалаже, преко третмана у палпер машини, учесници радионица на лицу места могу да виде како се од вишеслојне тетрапак амбалаже добија папир.

Тема овогодишњег конкурса за 2017. годину је „Живот у еко-граду", рок за пријаву радова је до краја марта. Ученици еко-школа треба да представе своје виђење одрживог еко-града или неки сегмент живота у њему (одрживе градове, одрживе фабрике, ветропаркове, одрживе стамбене зграде/куће, соларна поља, зелени саобраћај или неке друге објекте, па чак и нове идеје повезане са очувањем животне средине). Радови су почели полако да пристижу.

У оквиру пројекта Еко-пакет, поводом обележавања 5. јуна, Светског дана заштите животне средине, компанија Тетра Пак уређује двориште једне еко-школе. Досад су три еко-школе добиле учионицу на отвореном и саднице и цвеће за школско двориште. Захваљујући тој иницијативи ђаци су у прилици да уче на најлепшем месту - у свом школском дворишту.

На крају сваке школскe године Тетра Пак и „Амбасадори одрживог развоја и животне средине" награђују најбоље еко-школе у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи