Образовање за 21. век

„Нове технологије у образовању", највећи догађај посвећен употреби информационо-комуникационих технологија на свим нивоима образовања у овом делу света, одржан је четврти пут у Београду.

На овогодишњој конференцији и сајму учествовало је око седам хиљада учитеља, наставника, универзитетских професора, директора школа, родитеља, као и представника привредног и невладиног сектора.

Конференцију организује British Council у партнерству са највишим државним институцијама Србије. За Интернет портал РТС-а разговарали смо са Клер Сирс, директорком организације British Council за Србију и Западни Балкан.

На конференцији и сајму Нове технологије у образовању нису присутне само српске ИКТ и образовне компаније. Нове могућности у унапређивању образовања представљају и британске компаније, такође?

- Да, као и до сада, и ове године смо понудили разнолики избор излагача, међу којима су најпознатији светски информационо-комуникациони брендови попут Мајкрософта, Оракла и Циска, али представљени раме уз раме са српским компанијама и британским излагачима.

Које иновације бисте издвојили као најкорисније?

- Школа у Београду коју похађају моја деца веома је посвећена употреби нових технологија у образовању и сваке године учествује на конференцији у Белекспоцентру. Недавно су увели апликацију Class Dojo која је веома лагана за употребу, обавештава ме како моја кћерка напредује у школи; током дана, на пример, ако је добила поен за активно учешће на часу ја преко апликације добијем обавештење. На тај начин могу да будем у сталном контакту са наставницима, и на једноставан начин имам увид у напредовање моје кћерке. С обзиром на то да сам мајка која много ради, веома ценим иницијативу школе да ми омогући да будем стално у току, и да на крају радног дана нормално разговарам са децом о свему шта је било у школи.

Посетиоци овогодишње конференције имали су прилике да више сазнају  о Мајкробиту, награђеном пројекту Би-Би-Сија?

- Да! Мајкробит је непрофитна фондација чији је оснивач Би-Би-Си. Они су представили недавно награђен, веома приступачан мали уређај за програмирање који наставници широм света веома лако могу да користе.

Премијерно је представљен и ваш нови образовни пројекат The English Channel. О каквом је подухвату реч?

- Поред тога што смо настојали да континуирано промовишемо нове технологије у образовању, ове године смо представили премијерно наш нови едукативно-технолошки подухват The English Channel. То је интерактивни веб-сајт који људима омогућава да уче енглески језик на знатно привлачнији начин, кроз најбоље британске филмове и музику.

British Council организује ову конференцију на подручју Западног Балкана. Како се развија употреба нових технологија у образовању међу земљама региона?

- Када говоримо о образовању и припремању младих за свет будућности, земље у региону имају много тога заједничког, стога смо сасвим природно одлучили да развијамо програме на нивоу Западног Балкана. Посебно смо желели да истакнемо програме који у образовни процес активно укључују привреднике, подстичући тако предузетнички дух код младих и усмеравање ка професионалним вештинама које захтева 21. век. На тај начин премошћује се јаз који постоји у овладавању дигиталним вештинама. Данас заиста има много примера добре праксе у региону, поготову када говоримо о размени информација. Дигитални магазин Vocational Education Exchange, на пример, уз бројне саветe из праксе тежи да подстиче вокационо образовање наставника, сарадњу и развој комуникационе мреже у региону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи