Како настају бисери

Прави природни бисери настају без људског утицаја, у потпуно природним условима. Страно тело улази у шкољку при храњењу или бушењу кроз љуштуру, и шкољка га не може избацити. Тада ствара врећицу, почиње да лучи седеф око страног тела и тако настаје бисер. Постоје слатководни и морски бисери.

Природни бисери (култивисани)

Култивисани бисери се такође сврставају у природне, мада настају у посебним условима, у шкољци (камену) уз помоћ људског деловања. Шкољка се храни све до жетве тј. вађења бисера.
Свака од тих шкољки производи бисере, а многи од њих постаће део низа прелепих огрлица.


Период раста бисера зависи од врсте шкољке:

• код слатководних шкољки раст траје од две године до шест година;
• код морских акоја шкољки чека се до две године;
• морска врста Pinctada margaritifera cumingi прави бисере назване по острву Тахити, који се развијају од две до три године;
• јужноморске шкољке расту до две године.

 Слатководни бисери

Узгајају се у слатководним језерима Кине а настају из шкољки које називамо дагњама.

Бисери настали из тих шкољки могу по облику бити округли, овални, као и облика пиринча. Могу бити у пастелним нијансама беле, црној боји, розе, у боји брескве... (Боја углавном зависи од врсте шкољке.) Просечна величина бисера је од два милиметра до шеснаест милиметара.

 Морски бисери

Узгајају се у морским шкољкама Јапана и Кине. Познати су по јединственом сјају и лепоти, називају се акова бисери и величине су од пет до једанаест милиметара. Спектар боја тих бисера креће се у пастелним тоновима - од крем, беле боје, розе и златне па до сивоплавих нијанси. Иначе, акова бисери имају најјачи сјај међу узгајаним бисерима.

Постоје још и јужноморски бисери настали из великих шкољки. Примарна узгајалишта тих шкољки су северне воде Аустралије, југоисточна Азија, Филипини, Индонезија...
Бисери су велики, глатки, округли, крем, златни или црни са сребрним тоновима. Досежу величину од 11 до 20 милиметара. Вредновани су као најскупљи бисери на тржишту.

Тахити бисери узгајају се у великом црном камењу. Тамни су и велики од 9 до 16 милиметара.

Вулкански атоли острва Тахити у садејству са морем  које има много топлих лагуна идеално су место за камење у коме се гаје бисери. Поред црних и металносивих бисера, постоје и облици у сребрним, зеленим, плавим и љубичастим тоновима.

Приредила Александра Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи