Да ли нам пси читају са лица?

Ако кажемо нешто свом псу и он нас погледа као да разуме, постоји добра шанса да је то заиста тако, тврде научници. Љубимци разумеју како се ми заиста осећамо, за разлику од онога шта говоримо...

Наш мозак и мозак паса функционишу на изненађујуће сличан начин, а нарочито када говоримо о комуникацији и разумевању емоција. Научници тврде да имају одговор на то како нас пси тако добро „читају".

Да ли пси разумеју

Наука је доказала оно у шта су власници кућних љубимаца дуго веровали: пси разумeју оно што осећамо. Другим речима, пси могу препознати разлику између срећног и љутог израза људског лица, открило је недавно истраживање објављено у часопису Карент бајолоџи (Current Biology).
То је прво истраживање које је показало како су пси осетљиви на наше изразе лица и преко њих могу закључити када смо срећни, а кад љути.

Аустријским истраживањем обухваћено је 20 паса различитих пасмина и величина, а животиње су претходно захтевале обуку: задавано им је да препознају изразе лица и то путем фотографија које су биле преполовљене, односно на њима је био приказан само доњи (уста) или горњи део  лица (очи).

На обе слике била је иста особа.

Радосно или љуто лице

Неки пси научени су да изаберу „радосно", а неки „љутито лице", а када би погодили, истраживачи би их наградили посластицом.
Истраживање први пут упоређује функционисање људског мозга и мозга животиња које нису примати.

Установљено је да су и пси и људи еволуирали да „читају" емоције док неко говори.
Пси могу препознати расположење људи по изразу лица и тону гласа, што је особина која се досад могла приписати једино људима, објављено је у часопису британског Краљевског друштва науке.

Друге животиње могу такође препознати емоције, али само у понашању исте врсте. Да би схватио емоције друге врсте, мозак мора бити способан да разуме, процени и комбинује звукове и слике.

Приредила Александра Стојановић

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи