Како музика превари ухо?

Мозак поједностављује сложене обрасце, слично музичким форматима који „компресују" аудио-датотеке уједначавањем одређених образаца, показују истраживања. Музичка ремек-дела, упркос сложености, поседују велику могућност сажимања, на шта човек реагује осећањима задовољства, пријатности, дивљења.

Нова истраживања указују на то да мозак поједностављује сложене обрасце, слично музичким форматима који „компресују" аудио-датотеке уклањањем редундантних података и уједначавањем одређених образаца.

Истраживање је објављено у журналу BMC Research Notes. Већ дуго постоји теорија да подсвест може да препозна одређене обрасце у оквиру сложених података, као и да је човеку прирођено да му једноставни обрасци пружају осећај пријатности и задовољства.

У чланку Лепота музике и сажимање информације: сложено за ухо, али једноставно за ум? др Николас Хадсон користи програме за компресију музике како би опонашао способност људског мозга да сажме аудио-информације.

Упоредио је количину компресије случајног шума са оном код разних музичких жанрова, укључујући класичну музику, техно, рок и поп, и утврдио да, иако се код случајног шума може компримирати само 86% његове првобитне величине датотеке, а код техно музике, рока и попа око 60%, очигледно сложена композиција, Бетовенова Трећа симфонија - може се компримирати чак на 40%.

Др Николас Хадсон каже да музичка ремек-дела, упркос очигледној сложености, поседују велику могућност сажимања, и да је управо та особина оно на шта човек реагује осећањима задовољства, пријатности, дивљења.

То би, према његовим речима значило да композитори, уколико желе да постану бесмртни, треба да компонују музику која звучи комплексно, али се може лако свести на једноставне обрасце, пријемчиве људском уху.

Приредила Татјана Цвејић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи