Пронађен молекул одговоран за сагоревање масти

Резултат истраживања америчких научника можда је још један корак до чаробне формуле за сагоревање вишка масноће. Ко се томе не би обрадовао?

Истраживачи Института Скрипс у САД (The Scripps Research Institute TSRI) утврдили су који хормони мозга подстичу сагоревање масноћа у систему за варење. Пређашња истраживања показала су да серотонин има извесну улогу у регулацији сагоревања масти, али дубљег сазнања о механизму процеса није било досад.

За разрешење мистерије, истраживачи су употребили већ коришћен модел-систем у биолошким истраживањима, ваљкасте црве врсте C. elegans. Њихов мозак производи сигналне молекуле попут људског, али метаболизам тих организама далеко је једноставнији.

Научници су се послужили методом „искључивања" појединачних гена како би утврдили без ког дела ДНК нема сагоревања масти. Тај метод их је довео до гена који кодира неуропептидни хормон који су назвали „флип-7".

Код сисара постоји облик тог пептида, назван тахикинин, за који је пре 80 година утврђено да представља везу између мозга и система за варење и изазива контракције црева. Међутим, досад није истраживана његова улога у метаболизму масти.

Истраживачи Института Скрипс су отишли корак даље како би утврдили везу између неуропрептида „флип-7" и нивоа серотонина у мозгу ваљкастих црва. Да би могли да прате дешавања у провидном телу црва, обележили су молекуле неуропептида црвеним флуоресцентним протеином.

Тако су утврдили да нервне ћелије мозга експерименталне животиње, као одговор на повећану концентрацију серотонина спољашњим надражајем (доступност хране нпр.), излучују молекуле „флип-7" који потом путују до црева, где започињу процес претварања масноће у енергију.

Вишак серотонина изазива промене у узимању хране, кретању и репродуктивном понашању експерименталних животиња. Проучавање утицаја нивоа „флип-7" показало је да повећање његове концентрације повећава сагоревање масти у ћелијама црева без нежељених ефеката.

Будућа истраживања биће, према речима истраживача, усмерена ка сазнавању о томе како би могло да се утиче на ниво тог неурохормона, без изазивања промена у нивоу серотонина.

Приредила Марија Стевановић

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи