Камуфлажа и перцепција

Током Првог светског рата немачке подморнице постизале су невероватан успех у торпедовању британских бродова. Свакодневно је уништавано или трајно онеспособљавано по неколико војних или трговачких бродова Краљевске морнарице. Британска флота је била на великим мукама.

У то време технике уништавања бродова торпедима ослањале су се пре свега на визуелни контакт. Након што би се брод уочио, утврђивала се његова удаљеност од подморнице, а затим израчунавало потребно време и дужина путовања торпеда, као и брзина кретања брода. Скривање бродова које се ослањало на разне, дотад познате технике војног камуфлирања ‒ није дало никакве резултате. 

Таква алармантна ситуација подстакла је британског сликара и морнаричког официра Нормана Вилкинсона на проналажење решења. Уместо скривања из видокруга непријатеља, Вилкинсон се досетио да збуњујућим дезенима онемогући непријатељу да утврди тачну позицију брода. Његов изум је назван Dazzle Paintings ‒ збуњујуће сликарство. Американци, за чију је морнарицу британски официр једно време радио као консултант, назвали су ту технику камуфлаже ‒ Razzle Dazzle.

Та такозвана заслепљујућа камуфлажа заснивала се на комбинацији различитих дезена као што су пруге (вертикалне, хоризонталне, дијагоналне) цикцак или неки други облици. Такође, истраживачи су утврдили да камуфлаже инспирисане природом могу знатно замутити наша чула и тако утицати на опажање брзине објекта, његове величине и облика. Са таквом врстом камуфлаже, „нишанџије" са непријатељских подморница нису лако могле утврдити удаљеност брода и његову брзину, те су торпеда промашивала своје мете.

Појавом авијације у ратовању, ствар се драстично мења. Збуњујући дезени који су штитили ратне бродове од подморница постали су идеална уочљива мета за ваздушне нападе. Razzle Dazzle камуфлажа посматрана из тог угла постаје потпуно погрешна. Са развојем технике војска полако губи интерес за ту врсту камуфлаже, али сама техника, потекла из уметности, поново се враћа свом извору као инспирација.

Иако морнарице више не зависе од људског визуелног система откривања других бродова, постоје други сценарији где се стратегија камуфлаже може и даље користити. На пример, возила у покрету су рањива за ручно наоружање које испаљује пројектиле са мале раздаљине. На овај начин камуфлажа може направити разлику између избегавања пројектила и директног поготка.

У неколико експеримената учесницима је приказана мета величине ланд ровера (Land Rover) на удаљености од 70 метара, што представља стандардну раздаљину између бацача граната и његовог циља. Сваки од тих циљева био је делимично или у потпуности камуфлиран.

Мета се кретала различитим брзинама и у зависности од камуфлаже учесници нису могли добро да процене брзину кретања и раздаљину возила. На пример, учесници су процењивали да се мета знатно брже креће уколико су линије дезена у смеру кретања возила. У случају кад су линије дезена супротно постављене од кретања возила ‒ добија се утисак споријег кретања мете.

Приредила Блаженка Бјелић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи