Жене математичари кроз историју

Хипатија из Александрије позната је као математичар и астроном, а њена права љубав била је философија. Поред подучавања у математици и астронимији, предавала је студентима и философију Платона и Аристотела. Њени ученици су долазили из Сирије,Египта, Константинопоља и била су то деца богатих родитеља.

Ћерка Теона, математичара и астронома у музеју у Александрији, вероватно је стекла образовање које је обухватало математику и астрономију, као и знања неоплатонске школе .Њена дела у писаном облику нису сачувана, али је познато да је написала коментаре чувене Диофантове Аритметике и Конусних пресека, Аполонија из Перге.

Претпоставља се да је изумела арeометар (инструмент за одређивање густине течности), астролаб (инструмент за одређивање географске ширине и положаја небеских тела), као и уређај за дестилацију воде.

Међу њеним ученицима био је и Синесије, каснији бискуп у Птолемаису, који је писао о Хипатијином знању механике и технике. Други извири сматрају да је била близак пријатељ Ореста, римског префекта у Египту који је такође њен бивши студент који  се веома ослањао на њен суд.

У Хипатијино време, Римско царство је прелазило на хришћанство и Алаксандрија није била стабилна средина. Хипатија је страдала од разјарене  гомиле која је  раскомадала делове њеног тела и бацила их у ватру.

Један од вероватних разлога за овако бруталну смрт ове изузетне жене јесте да је, као неоплатонисткињу, фанатични хришћани нису поштовали и сматрали су је за опасну особу, тим пре што је била жена, и то жена великог аутиоритета.

Остало је запамћено да је умела да каже:

Задржи право да мислиш, јер и мислити погрешно је боље него не мислити уопште.

Приредио Бранислав Гузина 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи