Нове лампе за старе добре снове

Научници већ годинама истражују утицај вештачког светла на биолошке функције и здравље људи. Лоше осветљење може негативно да делује на сан и расположење, али захваљујући новој технологији ‒ на помолу је револуција која ће донети природније и благотворније осветљене амбијенте.

Мала сијалица боје ћилибара названа снена беба веома је популарна и делотворна када је осветљење бебине собе у питању. Ствара умирујућу атмосферу док мали анђели тону у сан.

Поменута сијалица део је технолошке револуције која полако стиже у домове, канцеларије, хотеле и школе са циљем да поништи непријатне последице вештачког светла у просторијама и помогне регулисању сна, будности и расположења.

„Осветљење није више само опрема на таваници", каже Маријана Фигеиро, руководилац истраживања осветљења и здравља у Центру за истраживање осветљења Политехничког института Ренселер. Циљ је стварање благотворног светла прилагођеног појединцу.

Научници већ годинама схватају да различите јачине и боје светлости имају моћан биолошки утицај на људе. Међутим, тај концепт могао је да се примењује само са веома скупим сијалицама (неке коштају и до 300 000 долара) у посебним приликама као што је опонашање двадесетчетворосатног циклуса за астронауте или лечење жутице код новорођенчади.

Технологија осветљења (посебно лед осветљења) све је префињенија и јефтинија, па компаније развијају такозвано биолошко осветљење за обичне купце.

Компаније се усредсређују и на примену осветљења у здравству. То обухвата мењање расположења и утицај на физичке процесе у телу, укључујући и јачање обнове колагена ради бржег зарастања рана.

Нове сијалице створене су да регулишу основне потребе тела за одмором и буђењем стимулисањем рецептора у оку.

Изложени краткотрајној светлости, плавом крају спектра, ти рецептори потискују лучење мелатонина, хормона сна. Пошто је вештачка светлост, нарочито сијалице и осветљени монитори с лед технологијом, богата плавом бојом, изложеност том светлу после сумрака подстиче будност.

„Само за последњих педесет година количина вештачког светла по глави се удесетостручила", каже др Чарлс А. Чејслер, начелник Одељења за поремећаје сна у болници у Бостону, па је између заласка сунца и одласка на спавање све много сјајније.

Додаје да се због тога унутрашњи телесни часовник померио уназад за од три до пет сати, што значи да људи иду на починак све касније, али се и даље труде да устају с петловима.
Употреба сијалица које емитују светлост веће таласне дужине и делују жућкасто може то да исправи, објашњава др Чејслер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи