Преосетљиве нанотубе ‒ нова употреба наноматеријала

Истраживачи Масачусетског института за технологију (МИТ) дизајнирали су сензоре који могу да открију присуство појединачних молекула протеина, производа живих ћелија. Како се најављује, ти сензори ће моћи да се користе за проверу квалитета хране, праћење вирусних инфекција, ћелијске производње корисних протеина, функције неуротрансмитера, комуникације међу бактеријама…

Према речима др Мајкла Страна, професора хемијског инжењерства на МИТ, у чијој су лабораторији већ развијани сензори за различите врсте молекула, у питању је најосетљивија технологија која постоји. „Верујемо да ћемо употребом ове технологије моћи да пронађемо иглу у пласту сена", истакао је.

Како би нанотубе, угљенични наноцилиндри који флуоресцирају под ласерском светлошћу, могле да постану детектори за молекуле који су нама потребни, истраживачи су их „пресвлачили" са ДНК, протеинима или другим молекулима који имају афинитет према жељеном молекулу. Након везивања „молекула-мете", мења се флуоресценција нанотубе, што се може измерити.
Што више везаних молекула, то је веће смањење флуоресценције. То је начин да се оваквим тестом прати активност једне једине ћелије ‒ било да је реч о људским, бактеријским ћелијама, било о ћелијама квасца..

Према речима истраживача, за такве сензоре нема граница. „Оваква платформа омогућиће откривање и молекула који су досад били испод границе детекције. То ће унапредити биолошка истраживања сигналних молекула, као и праћење квалитета производа добијених помоћу микроорганизама у биофармацеутским гранама индустрије", рекао је Јуао Донг, студент постдокторских студија и истраживач на пројекту.
Сматра се да ће та технологија имати значајно место у иновативном лечењу болести, у ком ће ћелије самог пацијента бити стимулисане да производе потребни терапеутски протеин, и након тога враћене у његово тело.

Према речима професора Страна, наносензорима пратиће се активост драгоцених терапеутских ћелија.

Осим тога, сензори ће моћи да се користе и за проверу квалитета хране, праћење вирусних инфекција, ћелијске производње корисних протеина, функције неуротрансмитера, комуникације међу бактеријама...

Приредила Марија Стевановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи