Урбани наставник

На који начин можемо да користимо образовне технологије како бисмо заинтересовали ученике за наставу и како да створимо културу коришћења технологија која ће допринети бољим резултатима при савлађивању лекција у дужем временском периоду ‒ за Интернет портал РТС-а објашњава Марк Мартин.

Марк Мартин је изванредан предавач, познат као urban teacher, са значајним искуством у држању иновативних и инспиративних предавања. Радио је као консултант на бројним пројектима у сарадњи са Мајкросфотом, Интелом, ЏП Морганом и другима. Један је од учесника међународне конференције Нове технологије у образовању која ће се почетком фебруара одржати у Београду.

Како припремамо младе људе за изазове које носи 21. век?

‒ Брзи развој технологије и приступ информацијама променили су начин на који ђаци уче и развијају своје вештине. У 21. веку студенти морају да поседују широк дијапазон вештина, да буду спремни да се прилагоде ситуацији и истражују области које су тек почеле да се развијају. Наставници играју кључну улогу у припреми младих људи за послове и индустрије које још не постоје, али ће се појавити у будућности.

Да ли младима неодостају вештине које тражи тржиште данас?

‒ Млади људи немају вештине које захтева савремено радно окружење зато што се још држимо образовног система који је постављен у викторијанско доба и који се базира на полагању испита. Савремено тржиште рада се не фокусира на резултате испита већ на вештине које појединац поседује и његову способност да реши проблеме са којим се суочава. Због тога је веома битно да наставници у својој учионици подстичу креативност и сарадњу и да пред ученике постављају различите врсте изазова које би требало да превазиђу.

Дигитално доба омогућава ученицима употребу технологије како би брже савладали градиво, међутим, велики број младих и даље нема приступ интренету код куће. У чему је предност употребе нових технологија у пракси?

‒ Ученици који код куће немају приступ технологији суочавају се са великом препреком. Због тога је од велике важности да школе ураде све што могу да их подрже. На пример, многе школе у свету организују допунску наставу након часова или позајмљују школске уређаје ученицима. Јер, само онда када сви ученици имају приступ интернету можемо да говоримо о једнакости у дигиталном добу.

Шта пре свега треба имати на уму када се развијају нови образовни алати?

‒ Главни циљ на који морамо да мислимо када развијамо образовне алате јесте да би они требало да побољшају или поједноставе учење. Ти алати морају да реше веома компликоване проблеме са којима се суочавамо приликом организовања наставе и учења.

Да ли је увођење „учења на даљину" довело до неких промена у педагогији?

‒ Учење на даљину путем мобилних уређаја као што су таблети или телефони релативно је нова област. Због тога мислим да још увек не можемо да тврдимо са сигурношћу да је нека одређена платформа или алат имала приметан утицај на побољшање организовања наставе и учења.

Једно често постављано питање јесте: који савет бисте дали новим наставницима?

‒ Не постоји неуспех, већ само прилике за учење. То значи да би требало да наставе да се развијају, некад ће погрешити, а некад успети. Али никако не треба да се зауставе када наиђу на препреку коју је тешко превазићи.

По вашем мишљењу, да ли су догађаји попут конференције Нових технологијија у образовању важни?

‒ „Гвожђе се гвожђем оштри." Такви догађаји помажу наставницима да буду у току са најновијим вестима и иновацијама у образовању и ај-ти сектору. Поред тога, представљају сјајну прилику да се повежу са другим наставницима и размене искуства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи