Ко је украо звезде?

На недавном скупу одржаном у Центру за астрофизику Харвард‒Смитсонијан откривен је изненађујући податак. Наиме, двадесетак звезда на рубу Млечног пута, неких триста хиљада светлосних година од наше планете, потиче из других галаксија.

Марион Дијерикс и проф. Ави Лоуб, који су изнели информацију, верују да знају ко је жртва ‒ патуљаста галаксија Стрелац у близини Млечног пута.

Посматране звезде су далеко изван главне групације у галактичком диску. Проф. Лоуб је проучио могуће сценарије и извео симулацију древног сусрета Млечног пута и патуљасте галаксије Срелац.

 

Он је указао на претпоставку коју је експеримент симулације само потврдио ‒ најмање пет посматраних звезда се по брзини ротације и нагибу поклапа са сударом Млечног пута и његовог патуљастог пратиоца у давној прошлости,  док остале можда долазе из других галаксија.

Последице

Сусрет је био драматичан за малу галаксију. У судару Стрелац је изгубио трећину својих звезда и деведесет процената тамне материје.

Детаљнија истраживања тог сусрета, чији се трагови могу пратити скоро милион светлосних година, у надлежности су посматрачке астрономије, посебно телескопа Хабл и СЛОАН,  за које се астрономи надају да ће моћи да помогну у коначном расветљавању тог спектакуларног догађаја.

Приредила: Наташа Гоати

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи