Маларија у Римском царству

Анализе две хиљаде година старих остатака људских зуба прикупљених са неколико локалитета на Италијанском полуострву потврдиле су присуство маларије у доба Римског царства.

Маларија је озбиљно, понекада и фатално обољење изазвано паразитом који преноси врста комарца. Према подацима Центра за контролу и превенцију болести САД, године 2015. забележено је 214 милиона случајева маларије у свету, док годишње 438 000 људи, углавном деце, страда од последица те болести.

Ранија истраживања су наговестила да је маларија била једна од главних болести које су погађале Римско царство. „Индиректни докази о постојању маларије налазе се у записима из старе Грчке и Рима. Описани су симптоми болести, напади грознице и повишена телесна температура. Данас су откривени и у древним остацима људских скелета", рекла је вођа студије Стефани Марсинијак, антрополог са Универзитета Пенсилванија у САД.

Досад, међутим, није било јасно која врста паразита је узроковала маларију у старом Риму. Да ли је то данашњи plasmodium falciparum ‒ врста која се појављује у тропским и суптропским подручјима и изазива велики број смртних случајева широм света ‒ или су у питању друге врсте тог паразита (plasmodium vivax, p. malariae i p. ovale) које узрокују блаже облике обољења. Сазнање о којој врсти плазмодијума је тачно реч пружа шансу научницима да реконструишу развој болести кроз историју. „Могућност да анализирамо древне микробе прилика је да проучимо еволуциони ток маларије", истакла је Стефани Марсинијак.

Заједно са колегама проучила је зубе древних скелета 58 одраслих особа и десеторо деце из периода Римског царства, односно раздобља од 1. до 3. века наше ере. Узорци остатака узети су са три гробља: два се налазе у пределу јужне Италије, регије познате по трговини, док се треће  налази у централном, руралном делу земље. „Како би се добро истражила болест попут маларије важно је прикупити узорке са више локалитета, јер је могла да настане у било ком делу земље", објаснила је С.Марсинијак.

Издвајање употребљивог ДНК паразита представљало је посебан изазов за тим. Познато је да се микроби превасходно налазе у крвотоку и органима, укључујући слезину и јетру, који се након смрти дезинтегришу. Ипак, анализе сржи прикупљење из зуба показале су присуство plasmodium falciparum у остацима две одрасле особе, једне из јужног, друге из централног дела Италије. Налази указују да је маларија погодила Римско царство како на обали тако и у унутрашњости полуострва.

„Маларија је важан историјски патоген који је фатално погодио Римско цартсво", сматра Хендрик Поинар, палеогенетичар са Универзитета Макмастер у Канади. Стефани Марсинијак се не слаже и упозорава да иако су резултати показали присуство паразита у старом Риму, није извесно да су људи код којих је нађен страдали од маларије. „Присуство p. falciparum код две одрасле особе није доказ да је паразит био узрочник опадања моћи Римског царства", каже она.

Ипак, P. falciparum остаје доминатан паразит данашњице и узрочник највећег броја смртних случајева од последица маларије у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи