Неистражено

Наша планета представља дом многобројним организмима најразличитијих облика. Ипак, постоје делови Земље које човек још није истражио и на њима, претпоставља се, живе неоткривене и ретке врсте биљака и животиња.

Неки научници сматрају да не треба журити са проучавањем неистражених предела јер би се „могао обистинити сценарио из хорор филмова у којима се ретки вируси на које немамо имунитет прошире широм света и угрозе опстанак човечанства". На Земљи још постоје неистражена места која су сада лоцирана захваљујући сателитским снимцима. Нека од њих крију невероватне мистерије. 

Од великих географских открића прошло је више од пола миленијума, али изгледа да ни пет векова није било довољно да се истражи читава планета.

Океани заузимају око 70 процената земљине површине, регулишу климу и самим тим подржавају живот на Земљи. Процењује се да око 90 процената океана није истражено. Нарочито је то случај у великим дубинама, где живе јединствени организми за које човек може само да претпостави како изгледају.

У свету постоји велики број пећина које су неоткривене и неистражене. Због неприступачног терена многе пећине је немогуће истражити и не може се ни претпоставити колико су дубоке. Сматра се да оне представљају дом јединственим екосистемима који су засад сакривени од очију научника.

Неким деловима Сибира могуће је приступити само хеликоптером. Научници улажу велике напоре како би испитали све делове тог непроцењивог богатства природе.

Тепуи у јужноамеричким планинама представљају ненастањене и мало издигнутије врхове планина. Нису повезани са осталим пределом и стога чине мале резервате који су углавном још недовољно испитани.

Научници могу само да нагађају шта се налази испод дебелих слојева леда на Гренланду, Арктику и Антарктику. Сматра се да и ту има живота који потиче још од леденог доба.

Неистражено подручје је и мочвара на индонежанском острву Кимам, у Новој Гвинеји, за коју се до скора сматрало да је ненастањена. Сателитски снимак те широке мочварне области открива загонетне беле линије, чије порекло још увек није утврђено.

У срцу Сибира крије се тајанствени кратер, у локалној легенди познат као гнездо џиновског „златног орла". Са појавом кратера или каменог вулкана, у иначе једноличном пространству тајге то место и даље задаје главобољу научницима.

Данакил пустиња у Етиопији представља најтоплије место на планети и опасну зону са чудноватим кружницама о којима се испредају бројне приче о злим духовима и мистериозним смртима у пустињи.

Амазонска џунгла крије тајанствени азурноплави природни базен дубоко унутар удаљене државе Мато Гросо у Бразилу. Судећи по сателитском снимку, не постоји прилаз том базену који је заштићен густом нетакнутом џунглом.

Интригантни сателитски снимак једног од најудаљенијих подручја на недовољно истраженом западу Замбије открива необјашњиве облике који изгледају као гигантски бацили, дужине до 30 метара.

Неприступачност тих места и екстремни услови преживљавања велики су изазов за истраживаче.

Приредила Александра Стојановић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи