Фотографисање на минус 40 степени

У својој каријери фотограф са Новог Зеланда Амос Чепел обишао је више од 70 држава. Недавно је обукао слојеве и слојеве гардеробе и кренуо у руски град Јакутск, једно од најхладнијих насељених места на Земљи. Фотограф је провео пет недеља у том сибирском граду, где температура зими лако достигне минус 40 степени Целзијуса а каткад буде још хладније.

Јакутск је главни град Републике Јакутије. Има око 300 000 становника. Кроз град протиче река Лена.

На тој леденој локацији, где је ових дана скоро минус 40 степени Целзијуса, новозеландски фотограф Амос Чепел је, пробијајући се кроз лед, снег и маглу, покушао да фото-апаратом забележи свакодневни живот становника.

Већина животиња у тој области Русије живи навикнута на јаку и константну хладноћу. Чепел каже да је „пас чувар који му је позирао срећан и здрав попут жена које брину о њему".

По бруталној хладноћи фотографисање је тежак рад ‒ посебно када се има у виду прилагођавање и подешавање функција апарата.

Фотограф наводи да је првог дана боравка у Јакутску био у танким панталонама, шокиран екстремним утицајем хладноће: „Имао сам осећај да ми хладноћа потпуно обавија ноге". Изненађење је, како каже, било и то што се повремено његова пљувачка замрзавала у виду иглица по убоду усана.

Чепел признаје да је на хладноћи било тешко упознати локалне становнике ‒ на тим леденим температурама нико се не задржава на отвореном.

„Једини људи које сам виђао напољу брзо су јурили ка својим кућама, са рукама у рукавицама којима су штитили лице", каже Чепел за Бизнис инсајдер.

Ипак, када је успео да упозна неке од мештана, Чепел каже да су били „пријатељски настројени, спремни за разговор и вољни да помогну".

Приредила Маја Стојановић

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи