Мањак витамина Д узрокује честе главобоље

Нова истраживања финских научника показала су да је недостатак витамина Д у вези са честим главобољама. Стручњаци ипак сматрају да су потребне додатне студије како би се утврдило да ли додаци исхрани који садрже витамин Д могу спречити или лечити главобољу.

Људи који уносе мање витамина Д могу имати повећан ризик од честих главобоља, показала је нова студија из Финске.

Студија је анализирала информације добијене од 2 600 мушкараца из Финске, старости од 42. године до 60 година, који су дали узорке крви и одговарали на питања о учесталости главобоља.

Скоро 70 одсто мушкараца који су учествовали у студији, у крви су имали ниво витамина Д испод 20 нанограма по милилитру што се генерално сматра прагом недостатка тог витамина. Низак ниво витамина Д је посебан проблем у Финској и другим нордијским државама, због мање изложености сунчевој светлости, које људском телу треба како би произвело витамин Д, кажу истраживачи.

У просеку, мушкарци који пате од честих главобоља које се јављају најмање једном недељно - имају ниво витамина Д од 15,3 ng/ml, у поређењу са просечно 17,6 ng/ml код људи без честих главобоља.

Аутори студије додају да је све више доказа који повезују ниске нивое витамина Д са повећаним ризицима од одређених болести и поремећаја, укључујући главобољу.

Истраживачи кажу да је "могуће да људи са честим главобољама вероватно проводе мање времена на отвореном". Међутим, ово објашњење може да буде "проблематично" када говоримо о Финској, где људи иначе генерално имају мању изложеност сунчевој светлости, без обзира на време проведено на отвореном, кажу истраживачи.

Осим тога, студија је обухватила само мушкарце, па остаје нејасно да ли закључци важе и за жене, рекли су научници.

Неопходне су додатне студије како би се утврдило да ли додаци исхрани, који садрже витамин Д, могу спречити или лечити честе главобоље, кажу истраживачи. Студија је објављена трећег јануара 2017. године у часопису "Scientific Reports ".

Приредила Маја Стојановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи