Захваљујући ритму, памћење је трајно

Научници су успели да открију ритам можданих таласа који су кључни да би памћење остало трајно.

Научити нешто и то запамтити свакодневна је обавеза сваког од нас. Са тим се рађамо и умиремо. Неке ствари лакше памтимо и никада их не заборављамо. Што смо старији успомене и памћење више везујемо за младост и детињство.

Сваки пут када научимо нешто ново потребно је да се тај запис стабилизује у меморији. Знало се да мождани таласи имају важну улогу у процесу памћења, али је њихов облик и ритам до сада био непознаница.

Недавно је објављена научна студија коју су радили истраживачи Института за науку и технологију Аустрије, предвођени професорима Петером Јонасом и Јозефом Цицваром.

Студија показује да су мождани таласи изузетно важни за стабилизацију и успостављање меморије али да је она одређена синеаптичком инхибицијом или синеапсама међу нервним ћелијама.

Када су таласи гушћи и чешћи утолико су амплитуде и синеапсе много веће. Заправо, инхбиција је основ на коме се праве мождани таласи. Експеримент је рађен на мишевима. Захваљујући истраживању професор Јонас је рекао да су били или у могућности да тачно одреде тренутак када синеапсе стварају мождане таласе.

Управо тај процес и инхибиција могу бити круцијални у стварању трајног памћења, а то ће имати несагледиве размере у спречавању бројних болести и поремећаја рада мозга, тврде истраживачи.

Приредила Јасмина Вујиновић-Милошевић

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи