Љубазне жене зарађују мање

Истраживања показују да одлучне, самопоуздане жене "које јасно изражавају своја очекивања и не повлаче своје захтеве" зарађују више новца од предусретљивих жена једнаких способности.

Изрека ''Фини момци последњи стижу" (Nice guys finish last) односи се и на жене кад је посао у питању. Према новом истраживању објављеном у часопису "The European Journal of Work and Organizational Psychology" -  што си љубазнији мање новца ћеш зарадити.

Студија је требало да испита недоследности у статусу између мушкараца и жена кроз призму традиционалних мушких и женских особина. Њом је утврђено да жене финансијски трпе када следе старомодни стереотип покорности на радном месту.

Истраживачи су испитали 375 мушкараца и жена, радника различитих одељења једне холандске електронске компаније која има 1 390 запослених.

Узели су у обзир и објективне и субјективне критеријуме. Када су објективни подаци у питању анализирали су факторе као што су: дужина рада, образовање и статистика учинка. Што се тиче субјективних података, на пример, питали су раднике шта мисле о условима рада у односу на њихово образовање, искуство и учинак.

Изненађујући резултати

Резултати противрече ономе што се женама обично говори. Наиме, женама се често саветује да не изражавају много своје мишљење у канцеларији и да не буду грубе или заповеднички настројене. Међутим, ако је веровати студији израелских научника, поштовање ових правила удариће жене по џепу.

Истраживање је показало да одлучне, самопоуздане жене "које јасно изражавају своја очекивања и не повлаче своје захтеве" зарађују више новца од предусретљивих жена једнаких способности.

Истраживачи су такође открили да жене улажу себе у посао више него што од њега заузврат добијају. Шта више, оне покорније међу анкетираним женама нису мислиле да заслужују оно што су зарадиле.

"Открили смо да жене нису ни свесне да су кажњене због своје попустљивости", каже коаутор студије Михал Бирон, са Одељења за пословну администрацију Универзитета у Хаифи. "Љубазне жене које смо испитали у нашој студији чак верују да зарађују више него што заслужују."

Наук за жене

Наравно, резултати истраживања су у складу са оним што се већ зна о неједнакости плата: жене зарађују мање од својих мушких колега у свим сферама, без обзира на то колико су агресивне. Чак и одлучне жене зарађују мање од својих мушких колега - укључујући и оне најпопустљивије који нису унапређени, наводи се у студији. 

Шерон Токер, коаутор студије и професор на Колер школи менаџмента Универзитета у Тел Авиву је запазила: "Подаци показују да љубазне жене најмање зарађују. И то далеко мање него што заслужују. А тиме што рационализују ову ситуацију, мање је вероватно да ће предузети мере за остварење једнаке плате. "

Нека ово буде наук за жене - не слушајте оне који вам кажу да будете љубазне и предусретљиве на радном месту. Студија израелских науичника показала је да одлучне жене нису кажњене што показују особине попут самопоуздања. Слободно ''шефујте'' и знајте да заслужујете оно што сте зарадиле, ако не и више.

Припремила Тамара Вешковић 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи