Посматрање живе ћелије паметним телефонима

Нова истраживања спроведена на Универзитету "Упсала" показала су како могућности “паметних телефона” могу да се искористе за снимање живих ћелија, што смањује потребу истраживачких лабораторија за веома скупом опремом.

Проучавање живих ћелија је веома скуп посао, али прекопотребан да би се утврдило како ћелије реагују на различите утицаје, на пример лекове или токсине. Опрема за посматрање живе ћелије кошта мало богатство.

Истраживачи Универзитета Упсала су показали како се не тако савремена опрема - светлосни микроскопи које поседују и слабије опремљене лабораторије, може унапредити употребом делова добијених 3Д штампом, сасвим обичне електронике, и паметног телефона.

Истраживачи су направили модуларни систем за снимање живих ћелија, АЛТИС (affordable tima-lapse imaging and incubation system).

Са приближно 300 америчких долара и много инвентивности, инвертни лабораторијски микроскоп је постао уређај за посматрање живих ћелија.

Употреба 3Д штампе може омогућити истраживачима да, без обзира на ограничена средства, имају приступ и скупим методама.

"Оваква технологија може лако да се прилагођава потребама истраживача, и не кошта много. Очекујем да ће истраживачи у будућности све чешће креирати и модификовати истраживачку опрему што ће сигурно бити подстицајно за нове технолошке продоре", сматра Јохан Круген са Одсека за медицинску биологију ћелије, Универзитета Упсала.

Приредила Марија Стевановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи