Нанороботи – будућност лечења канцера

Научници Универзитета Мекгил у Монтраелу развили су методу лечења карцинома уз помоћ наноробота. Нанороботи могу да “путују” кроз крвоток и тако преносе лек до активних ћелија тумора.

Истраживачи монтреалског универзитета Мекгил, истраживањем терапије карцинома, понудили су систем коришћења наноробота. Као систем за навигацију, нанороботи користе протеине и супстанце које су карактеристичне за раст тумора, и који их наводе до локације тумора.

Један од великих проблема у терапији канцера представља неселективност. Осим деловања на ћелије тумора, терапија делује и на здраве околне ћелије и ткива и тако их уништава. Последица тога су бројни нежељени ефекти са којима се пацијенти тешко боре.

Применом лека уз коришћење наноробота било би могуће циљано деловање лека на ћелије тумора, како би се спречило угрожавање других органа и здравих ткива. У том случају и дозе лекова би биле ниже, што опет умањује могућност појаве нежељених дејстава.

Експеримент на мишевима

Научници су током експеримента, мишевима убризгали нанороботичке агенсе, који су заправо генетички модификоване бактерије које носе лек у колоректални тумор.

Нанороботи су се том приликом кретали најкраћим путем од места на које је лек убризган до места где је потребно лечење и то захваљујући способности да открију супстанце и протеине који су у вези са растом тумора.

Нанороботи су величине 3 микрометара и по аутоматизму отпуштају лек, када дођу до ћелија тумора.

Ипак, ново откриће ипак има извесна ограничења. Нанороботи за сада могу да идентификују тек неке врсте тумора као што су колоректални и карцином дојке.

Истраживачи се надају да ће напредак у развоју технологије омогућити креирање наноробота који би препознавали и друге врсте тумора нарочито у раној фази настанка. Тако би нанороботи могли бити коришћени и превентивно.

Нанороботи су већ патентирани у САД-у, Јапану и државама Европске Уније без обзира на то што клиничка испитивања на људима још нису почела.

Иновативни начин коришћења наноробота отвара бројне могућности за нове начине примене старих видова терапије карцинома.

Приредила Маја Стојановић

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи