Окамењени сватови на југу Србије

Чудно извајане и поређане земљане фигуре, кисела вода јаке минерализације и мистика коју стварају звуци ветра, објашњавају зашто се о Ђавољој Вароши вековима испредају бројне легенде. Овај споменик природе јединствен је у Србији, док се у Европи, слични производи специфичне ерозије срећу у Алпима.

Споменик природе „Ђавоља Варош", налази се на југу Србије, на око 30 км од Куршумлије. Чине га два, у свету јако ретка природна феномена: земљане фигуре као специфични облици рељефа и два извора јако киселе воде.

Ђавоља Варош је посебно атрактивна због контраста свог мистичног изгледа у односу на питом крај у коме је смештена.

Локалитет прирада селу под именом Ђаке. Земљане фигуре или,како их локално становништво зове- куле, смештене су у две јаруге подељене уском вододелницом. Јаруге се зову Ђавоља и Паклена јаруга.

У Вароши укупно има 202 земљане фигуре висине од два до 15 метара а ширине од 0,5 па до три метра. Имају камене капе на врху што је резултат специфичног вишевековног ерозивног процеса. Овај геоморфолошки феномен јединствен је у нашој земљи и редак у свету. У Европи сличне појаве бележе се у Алпима.

Ђавоља вода

На подручју „Ђавоље Вароши" су два извора. Извор „Ђавоља вода" је у Ђавољој јарузи. Хладна је, екстремно кисела (пх 1,5) и високе минерализације. Садржи високу концентрацију алуминијума, гвожђа,бакра, никла...

Црвено врело је други извор. Због равног терена се излива у танком слоју, а услед оксидације гвожђа, ствара атрактивну црвену лепезасту терасу.

Локална легенда каже да су некада давно на подручју „Ђавоље Вароши" живели доброћудни и љубазни мештани, што је јако сметало ђаволу. Решио је зато да их послужи ђавољом водом, како би заборавили своје родбинске односе и тако венчали брата и сестру.

Венчање је покушала даспречи вила, која према предању, и данас овај крај држи под својом заштитом. Вила ипак није успела да спречи венчање, и сватови су кренули кацркви.

Тада је почела да се моли Богу за помоћ. Њене молитве биле су услишене. Спојили су се небо и земља, дунуо је јак ветар и сватови и младенци - осташе скамењени.

Приредила: Маја Стојановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи