Псећи сан...

Пси у сну дневно проведу од 12 до 14 сати. Штенци и старији пси траже више сна од одраслих паса у пуној снази, али ипак, некада предуго спавање код паса, може да указује на одређене здравствене проблеме.

Ако чувате пса, сигурно знате да ваш кућни љубимац често и много спава. Како преноси „American Kenel Сlub", пси у сну дневно проведу од 12 до 14 сати.

Неколико различитих фактора утиче на то колико ће ваш пас дуго спавати. Штенци и старији пси траже више сна од одраслих паса у пуној снази, па тако штенци, који интензивно расту, играју се и истражују свет око себе, некада знају да спавају и до 20 сати дневно, преноси Национална географија. Старијим псима треба више одмора, јер се лакше уморе.

Велике расе као што су мастифи дуже спавају у односу на ситне расе паса. Такође, активност пса током дана, утиче на потребе за сном. Ако пса редовно шетате и ако се ваш љубимац доста креће, вероватно ће тражити више времена за спавање. Међутим, већу потребу за сном ће имати и пас који је доживео неко трауматично искуство, ако сте се преселили, или ако се у породици деси смртни случај.

Десет одсто у РЕМ фази 

Пси спавају више од људи, они спавају и у „већем броју блокова" у односу на нас, односно, чешће се буде.

Када људи спавају, четвртину времена проведу у РЕМ фази - фази сањања. Та фаза нам обезбеђује регенерисање свих, а посебно нервних ћелија. С друге стране, пси у тој фази проведу свега 10 одсто времена спавања. Вероватно им је због тога, наводе истраживачи из Националне асоцијације за истраживање спавања у Сад-у, потребно више времена за довољан одмор.

Иако имамо утисак да могу свуда, увек и стално да спавају, пси ипак могу у тренутку да се пробуде и одмах крену са неком активношћу - кад је то потребно, као што је то случај са звоном на вратима или звуком који производи отварач за конзерве.

За власнике паса је важно да прате ритам спавања свог љубимца и уоче евентуалне промене. Ако приметите да је ваш пас одједном почео да дрема по цео дан или да је пак константно будан - то је знак да се обратите ветеринару.

Предуго спавање код паса, може да указује на неке болести као што су псећа депресија, дијабетес и хипотиреоидизам.

Приредила: Маја Стојановић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи