Читај ми!

Концерт у част Милана Младеновића

Група „Круг“ одржала је концерт у Студентском културном центру у знак сећања на фронтмена легендарног бенда „Екатарина Велика“ који је преминуо пре 17 година.

Поводом 17 година од преране смрти Милана Младеновића, креативног и идејног лидера групе „ЕКВ", одржан је концерт групе „Круг", у којој свирају и неки од бивших чланова групе „ЕКВ".

Концерт је одржан у простору који највише одговара овом датуму и који је уско повезан са почецима култне групе - у великој сали Студентског културног центра.

Као специјални гости ове године на концерту је наступио Теодор Јани, продуцент и гитариста на албумима Љубав, Само пар година за нас и Дум дум, и још неколико познатих гостију.

Поставу групе „Круг" чине бубњар Марко Миливојевић („ЕКВ"), бас гитариста Драгиша Ускоковић Ћима („ЕКВ"), вокал Тања Јовићевић („Октобар 1864") клавијатуриста Дејан Томовић Томке („Вампири"), гитариста Предраг Свевовић („Филиграни") и вокал Александар Сарајлић („Филиграни").

Младеновић је рођен је 21. септембра 1958. године у Загребу, у шестој години се с породицом одселио у Сарајево, а 1970. године у Београд. У Београду је завршио 11. гимназију у којој је крајем 1970-их, заједно са школским другом Драгомиром Михаиловићем-Гагијем, основао свој први бенд „Лимуново дрво".

Годину дана касније формирао је свој први култни бенд „Шарло Акробата", заједно с Душаном Којићем-Којом и бубњарем Иваном Вдовићем.

„Шарло акробата" није опстао дуго и из њега су проистекла два утицајна рок састава - Младеновићева „Катарина Друга" и Којићева „Дисцплина кичме".

Током 1982. новом бенду су се прикључили клавијатуриста Маргита Стефановић Маги, а 1983. басиста Бојан Печар и бубњар „Шарла акробате" Ивица Вдовић.

У постави „Катарина Друга" група 1984. године је издала истоимени албум, након чега Вдовић и Михајловић одлазе из бенда. Група је променила име у „Екатарина Велика" и 1985. године издала такође истоимени албум, који добија повољне критике и скреће пажњу на бенд.

Албум из 1986. године, С ветром уз лице, на којем се налази вероватно најславнија Младеновићева песма Ти си сав мој бол, лансирала је групу на сам врх југословенске рок сцене, где је са Младеновићем као вођом остала све до 1994. године, издајући серију успешних албума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару