Читај ми!

Рођендански концерт за Ђорђа Марјановића

Легенда југословенске музичке сцене, Ђорђе Марјановић прославио је 80. рођендан у друштву пријатеља, колега и верних „ђокиста“ у Дому синдиката. На месту где је Ђорђе пре пола века одржао први солистички концерт, гости су певали и причали анегдоте из његове каријере.

Поводом 80. рођендана Ђорђа Марјановића, у Дому синдиката одржан је концерт на којем су се окупили његови пријатељи и колеге. Концерт је замишљен тако да пријатељи Ђорђу за рођендан поклоне по једну песму и причу о неком догађају из његове успешне каријере.

У Дому синдиката, у којем је и одржао први солистички концерт пре 50 година, Ђорђу су за рођендан песме поклонили: Оливер Њего, Есктра Нена, Мики Јевремовић, Живан Сарамандић, Бора Ђорђевић, Нада Павловић, Лео Мартин и многи други.

Највеће одушевљење, али и Марјановићеве сузе, изазвала је група „Иван и клинци" из његовог родног Кучева, која већ пет година негује његове песме, а за ову прилику специјално су написали и извели композицију Поклон Милорду.

О Марјановићевим почецима, првој ел-пи плочи, продатој у 11.000 примерака, у време када је у Југославији било свега 20.000 грамофона, успеху на Фестивалу у Опатији где је са две песме освојио три награде, првој турнеји по СССР-у говорио је композитор Радослав Граић.

Публика је чула анегдоте у вези са славом у Русији, коју је Ђорђе Марјановић уживао још шездесетих година прошлог века.

О томе како је спавао на београдској Железничкој станици, статирао у позоришту, а затим и како је пред публику у сали увек излазио певајући Звиждук у осам.

Марјановић је и заплесао са Надом Павловић и заједно са њом извео незабораван хит Девојко мала.

Продуцент Људмила Љубимова уручила му је признање свих естрадних уметника Москве, а специјални гост био је популарни руски певач Андреј Берестенко.

Програм је водио Миња Субота, који је и организовао прославу.

За крај, Марјановић је на плеј-бек извео песме Лудо срце и Хвала вам, пријатељи, што је публика испратила на ногама и аплаузом.

Ђорђе Марјановић је све до данас остао симбол Београда и његовог слободног духа. Његове песме су деценијама део свакодневице. Зато не чуди што је ово пријатно вече неке у публици подсетило на младост, прошла времена, али и непролазне уметничке вредности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару