Читај ми!

Квинтет Чарлса Лојда на Џез фестивалу

Пред београдску публику вечерас ће изаћи легендарни џез саксофониста Чарлс Лојд. Један од највећих импровизатора и иноватора свих времена наступиће у оквиру 27. Београдског џез фестивала са истакнутим савременим музичарима Џејсоном Мораном, Рубеном Роџерсом и Ериком Харландом.

Икона америчког џеза Чарлс Лојд наступиће са члановима његовог „Новог квартета" (Charles Lloyd New Quartet) вечерас у Великој сали Дома омладине у оквиру 27. Београдског џез фестивала.

Један од највећих лидера, импровизатора и иноватора свих времена, легендарни саксофониста Лојд наступиће са истакнутим савременим џез музичарима Џејсоном Мораном (клавир), Рубеном Роџерсом (контрабас) и Ериком Харландом (бубњеви).

Незаборавни Лојд почео је да свира саксофон у деветој години, а већ као тинејџер свирао је у водећим блуз бендовима са еминентним музичарима попут Би Би Кинга.

Након успешне сарадње са блуз и џез музичарима из родног Мемфиса сели се у Лос Анђелес 1956. године и стиче мастер на Универзитету Калифорнија.

Афирмација џез уметника почиње сарадњом са бендом Џералда Вилсона, у групи Чика Хамилтона 1960. године, а преломни тренутак у каријери овог музичара је оснивање квартета са, у то време анонимним, пијанистом Китом Џеретом.

Основан 1965. године Лојдов квартет је остварио велики успех на Монтереј поп фестивалу, један су од првих америчких састава који је наступао у СССР изван контроле естаблишмента и међу првим џезерима са милионским тиражом плоча. То је допринело да Лојд буде изабран за џез музичара 1967. године.

После распада квартета 1970. године Лојд је нестао са музичке сцене. Враћа се 1981. године, али се тек од 1986. године потпуно посвећује музици.

Од 1989. године је ексклузивац куће ЕЦМ (ECM), снима у различитим саставима од дуета до квинтета. Његов албум Mirror критичари су изабрали за најбољу плочу 2010. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару