Читај ми!

И даље „Модерна девојка“

Ања Рупел, поп икона екс-Ју сцене, у ексклузивном интервјуу за Интернет портал РТС-а открила нам је како су јој „пролетеле“ године од распада „Видеосекса“ 1992. Бившој певачици популарног словеначког синтпоп састава чини се као да је све то било „у другом животу“.

Средином осамдесетих година прошлог века, једна „Малена" из Љубљане опчинила је Југославију својом „Детективском причом", толико да је цела „Земља плесала" уз њу, и „Госпођу Мјесец". А онда ју је „Влак одвезао в даљаве".

Гостовање у емисији Балкан – сећање на Тошета Ању Рупел, после две деценије, враћа у Београд.

У међувремену, кратку фризуру са препознатљивим црним шишкама заменила је дугом смеђом косом, а бенд успешном соло каријером.

Инспирацију за песме црпе из живота, свог и туђих. И каже да није ни размишљала о поновном окупљању групе која ју је прославила.

Да ли се и Вама чини да је време од 1992. године и распада „Видеосекса" до данас пролетело? Чиме сте све стигли да га попуните?

„Понекад да, али углавном се после распада толико дешавало да ми се чини као да је 'Видеосекс' био у неком другом животу. Ја сам након 1992. године издала седам албума, водила три различите телевизијске музичке емисије, имала безброј наступа и родила ћерку Луну, која ће баш сада напунити девет година."

Спадате ли и даље међу најбоље одевене Словенке и пратите ли моду као некад, између осталог, купујући све могуће часописе?

„Па, не знам да ли сам најбоље одевена Словенка, али ме мода увек јако занимала и још увек пратим све што се дешава на том подручју. Стварно ми је било жао што не знам цртати и шити, јер би сигурно била модни дизајнер, али зато моја ћерка стално црта хаљине и јако је занима мода."

Кад смо већ код одевања, на који начин већ три деценије одржавате исту, фантастичну линију?

„Тешко (смех), јер нисам једна од оних које могу све да једу, па се никад не удебљају. А уз то волим слатко, па морам да се стално контролишем."

Иако сте више пута изјавили да нисте југоносталгичарка, недостаје ли Вам бар велика YU сцена? Може ли величина тржишта утицати на стил писања песама?

„Недостаје ми та нека ширина простора и слобода креативности. Али то нема толико везе са Југом, него са све бржим темпом живота, са западним капитализмом. Све је постало "fastfood", па и музика. Све је подређено капиталу и маркетингу. Квалитет је у другом плану."

Колико је успеха дует са Тошетом Проеским „Крајње вријеме" имао у Словенији и уопште колико је Тоше био популаран тамо? Занимљиво би било чути како је дошло до те сарадње.

„У Словенији је била песма велики хит и баш због тог дуета су људи код нас упознали Тошета и заволели га. Пре тога је јако мало људи знало ко је он и какав велики таленат има. До сарадње је дошло више-мање случајно. Ја сам снимала албум и Алеш Клинар (аутор свих мојих песама) имао је једну песму која је била идеална за дует. Када смо у издавачкој кући "Dallas" причали са ким би ја то снимила, сетила сам се да сам на „Евросонгу" чула једног Македонца који је одлично певао. То је, наравно, био Тоше. Њему се песма свидела и тако смо је снимили."

Да ли и сами понекада имате тај став „крајње време је да... променим нешто или окренем нови лист"?

„Пре сваке нове године имам тај став. Али углавном је после више-мање све исто..."

Прво (и даље) музика, затим кратак излет у филм, па водитељски посао на телевизији, радио, онда писање песама за друге, родитељство... Који је следећи велики корак у животу Ање Рупел?

„Па, немам неких огромних амбиција... Надам се још која добра песма, и да ми ћерка буде здрава..."

Чули смо да ћерка Луна самоиницијативно пева у школском хору. Чињеница да су некоме оба родитеља музичари врло често утиче на став детета према музици. Искрено, да ли би је мама пустила да крене њеним стопама?

„Луна више не пева у хору, сада је занима плес. За сада нема неких музичких амбиција и њен тата је јако несрећан, јер неће да свира клавир. Ако се икада одлучи да пева, ја бих је пустила, али никад не бих нешто форсирала. Она мора сама да нађе свој пут."

Слушате ли понекад песме „Видеосекса" и како Вам сада звуче, 20 и више година касније? Деси ли се да помислите „Ово сам могла боље да отпевам", или уз спотове – „Зар је могуће да сам ово носила тада и шминкала се овако"?

„Ретко слушам старе песме, али је занимљиво да неке од њих још увек звуче модерно. Никад не помислим да сам то могла боље или другачије, јер тада је то било оптимално. Али кад видим неке старе фотке, јако ми је смешно, како сам изгледала, али тада је то била мода."

Jесте ли знали да сте у Србији од средине осамдесетих Ви лично имали армију мушких фанова који су се, како сами и дан-данас признају по разним форумима, „ложили" на вас, и не само они „већ и сви ортаци које познају"? И обавезно констатују да (према ономе што могу да „ископају" на Интернету) и даље изгледате сјајно!

„Хвала на комплименту. Доста пута сам чула да сам била у време „Видеосекса" неки као секс симбол, али мени је то веома смешно, јер сама себе нисам никада тако доживљавала."

Некада су вас „Хит месеца" и наступи често доводили у Београд. Како ствари стоје сада и хоће ли гостовање у РТС-овој емисији посвећеној Тошету Проеском бити прилика да се поново сретнете са неким старим пријатељима?

„Јако ми је драго да ћу поново видети Београд, јер нисам била код вас 20 година (како брзо лети време), али, нажалост, биће то кратка посета и вероватно нећу имати ни времена да се сретнем са људима и да уживам у граду."

Хоћемо ли икада сазнати Тко је згазио госпођу Мјесец?

„Она је, у ствари, још увек жива..."

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару