Читај ми!

Јубилеј „Еби роуда“, најпознатији студио на свету напунио 90 година

Мало који студио има такву репутацију као онај у лондонској улици Еби роуд, чије је име постало синоним за популарну музику. Прославили су га „Битлси“, али је студио и после њих наставио да исписује своју богату историју, а на његовим микрофонима и миксетама песме и музику снимали су Арета Френклин, „Квин“, „Пинк флојд“, Стиви Вондер, „Рејдиохед“, Ејми Вајнхаус, „Мјуз“, Адел, Лејди Гага…

Деветособну кућу саграђену 1829. године, компанија „Грамофон“ купила је 1928. године и у њој направила најпознатији студио за снимање музике на свету. Локација је одабрана јер је била близу тадашњих простора за наступе, а опет довољно далеко буке и вибрација друмског и железничког саобраћаја.

Велика церемонија отварања одржана је 12. новембра 1931. године, а у Студију 1 сер Едвард Елгар отпевао је Land of Hope & Glory.

Спајањем компанија „Грамофон“ и „Колумбија Графофон“ основана је "Electric and Musical Industries" (ЕМИ) 1931. године, у чијем власништву је студио и дан данас.

Током почетних деценија студио „Еби роуд“ постао је познат по многим техничким иновацијама, због чега је привукао бројне музичаре да баш у њему снимају албуме.

До 50-их година у њему је највише извођена и снимана класична музика, али су се убрзо после рата на репертоару студија нашли многи џез и биг бендови.

Рок ренесанса

Студио 2 постао је центар за снимање рокенрол музике крајем 50-их, а сер Клиф Ричардс је са „Дрифтерсима“ у њему снимио свој први сингл Move It.

Убрзо је уследила плодотворна и дугогодишња сарадња са легендарним „Битлсима“ који су у „Еби роуд“ дошли преко продуцента Џорџа Мартина. Студио је тада стекао светску славу, а британски рок богови у њему су снимили 190 од својих 210 песама.

„Битлси“ су чак свој албум из 1969. године назвали Еби роуд, по улици у којој се налазио, након чега је студио и званично преименован у „Еби роуд студиос“.

Богата историја студија тек је почела да се исписује, а у њему су наредних пар деценија албуме и песме снимали „Пинк флојд“, „Квин“, Ширли Бејси, Арета Френклин, „Холиз“, Стинг, Стиви Вондер...

Како је потражња за класичним просторима за снимање музике опала, један од тадашњих челних људи Кен Таунзенд отворио је студио за снимање филмске музике. Прва велика филмска нумера снимљена била је главна тема првог филма о Индијани Џонс Raider of The Lost Ark 1981. године.

Од тада је студио „Еби роуд“ постао једна од главних дестинација за филмску музику, па су тамо снимљене бројне композиције за остварења попут Господара прстенова, Харија Потера, Скајфола, Гравитације, Црног пантера и многих других.

Студио је репутацију одржао и доласком 90-их и новог миленијума. Постао је креативни дом уметника попут Кејт Буш, „Рејдиохеда“, „Оејзиса“, Ејми Вајнхаус, „Мјуза", Кањеа Веста, Сема Смита, „Флоренс + Д машин“, Еда Ширана, Френка Оушна, Лејди Гаге, Адел...

Контроверзе око продаје и заштита студија

Прошла деценија била проблематична за студио. Већ почетком 2010. године, компанија ЕМИ објавила је да због дугова објавила продају „Еби роуда“.

Интересовање је било велико, али не да би се задржао студио, већ да би простор био пренамењен у лусузне апартмане. Ипак, после бурних реакција, ЕМИ је саопштио да ће сачувати студио, али да тражи инвеститоре који би помогли да се он ревитализује.

У међувремену, британске власти прогласиле су зграду културним добром како би спречиле њену пренамену и промену изгледа. Убрзо је и познати оближњи пешачки прелаз уврштен на листу културне баштине.

Пролеће 2017. године обележила је највећа трансформација студија од његовог оснивања - отворена су два савремена студија, што је отворило „Еби роуд“ за нову генерацију музичара, па су у њему почели да снимају Џејмс Беј, Џес Глајн, Џорџ Езра, Скрилекс и многи други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару