Читај ми!

Двадесети Егзит је поново „излаз", после мера закључавања током пандемије

У Новом Саду се одржава јубиларни 20. Егзит фестивал. Због пандемије одржава се по посебним правилима и са мањим бројем посетилаца и бина. Престижни музички часопис, амерички „Билборд“ је објавио да се Егзит уписао у историју, као први велики фестивал у свету организован након пандемије. За две деценије постојања уписао се и у историју Србије, и земљи донео много више од посета највећих светских звезда.

Након десет година ратова, санкција и наслова у страној штампи, који су нас све болели и само годину дана након што је НАТО у Новом Саду срушио све мостове, свет је видео другачију слику Србије.

Уместо бомби, на тврђави се чула музика, а баш као и борба са вишеструко надмоћнијим непријатељем, једнако тешка била је и медијска. „Излаз" који су тада понудили млади Новосађани, пре свега омладини у Србији, неочекивано, постао је Егзит и за њихове вршњаке из више од 100 земаља света.

„Када се сећам оних првих Егзита из 2001, и једног наслова у британским новинама који је гласио отприлике овако - Замислите срећне и насмејане Србе. То је био један дискриминаторски наслов, али је откривао какав смо ми имиџ имали тада у јавности", рекао је осинивач фестивала Егзит, Душан Ковачевић. 

Егзит је пре 15 година почео да анкетира странце, сваки пут њих 1.200.

„Питали смо их шта су очекивали у Новом Саду да ће их затећи, добили смо потпуно шокантне одговоре тада у то време. Да су очекивали разрушену земљу, рушевине, пљачкаше на сваком кораку и тако даље и то је нека слика која се емитовала о Србији тада. И онда дођу овде затекну тврђаву, Змај Јовину улицу, јефтино пиво, лепе девојке", каже Предраг Окановић из ТИМ центра.

И један од највећих и вишеструко награђиваних европских фестивала и нико више не мисли исто.

Те 2000. многи млади у Србији управо су на Егзиту чули први концерт у животу.

Наредних година на тврђаву стижу највећа имена светске музичке сцене, а наслови у западној штампи потпуно супротни.

„Новинар лондонског Економиста изјавио је да када би Србија цео свој буџет утрошила на пи-ар, не би учинила колико су Новак Ђоковић и Егзит учинили за промоцију земље", додао је Ковачевић.

И не само промоцију, већ и економију.

„Сваки страни туриста из Европе и других континената доноси отприлике између 500 и 600 евра у локалну средину у буџет Новог Сада и Србије. Тако да долазимо до цифре од 15, 16 милиона евра годишње и до неке цифе од близу 200 милиона евра колико је фестивал донео за ових 20 година", каже Окановић.

Цифра је и већа јер, иста истраживања показују да се већина странаца задржи у обиласку Србије просечно четири дана након Егзит фестивала.

„Значајно је да су нам се њихове позитивне импресије који су они преносили својим пријатељима, враћале као добар фидбек у смислу да су са пријатељима следеће године долазили и да се промоција која се радила путем маркетинга удвостручавала на овај начин", рекла је Тихана Путин из Туристичке организације Новог Сада.

И сигурно не случајно, на свој 20. рођендан Егзит је поново „излаз" након 15 месеци пандемије и то за посетиоце из 70 земаља света, јер је један од ретких фестивала који се одржава ове године.

 

субота, 27. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару