Читај ми!

Елтон Џон: Британски музичари извукли дебљи крај после „Брегзита“

Британски кантаутор Елтон Џон позива на повратак преговорима јер се после „Брегзита“ уметници на турнеји суочавају са бирократијом и новим трошковима, док Колин Гринвуд из „Рејдиохеда“ упућује нове замерке Влади Велике Британије.

Елтон Џон тврди да су британски преговарачи направили лош договор по музичаре и читаву тамошњу музичку индустрију за период након изласка Велике Британије из Европске уније, те позива Владу да поново уђе у преговоре.

У тексту Елтона Џона који је објавио британски Гардијан, чувени кантаутор истиче: „Или преговарачима о 'Брегзиту' није било стало до музичара, или нису размишљали о њима, или нису били довољно припремљени. Зезнули су скроз. На крају је на Влади Британије да то среди – морају се вратити за сто и поново преговарати“.

Према Елтоновој оцени, ситуација у којој се тренутно музичари налазе је смешна. „Музика је један од највећих британских културних извозних производа. То је индустрија вредна 5,8 милијарди фунти (6,6 милијарди евра) која је некако изостала из трговинских преговора о 'Брегзиту'“.

Елтонове критике долазе истовремено са појачавањем притиска на Владу да преговара о безвизном режиму за извођаче и професионалце британске креативне индустрије.

Министарка културе Керолајн Дајниџ треба да се суочи са питањима посланика у понедељак, када ће се у парламенту расправљати о петицији коју је потписало 280.000 људи а тиче се захтева да се широм Европе допусти безвизни рад разних професионалаца и уметника који иду на турнеје.

Додатни трошкови на путу  

Музичари тренутно нису у могућности да путују и наступају по Европи због пандемије коронавируса, али чим то буду могли, суочиће се са новом папирологијом и трошковима.

Раније су музичари могли слободно да наступају широм ЕУ, али сада морају најпре да обезбеде визу или радну дозволу за сваку земљу у којој желе да одрже концерте, у зависности од правила које је важе у тим државама. Други трошак представља карнет, односно списак добара попут музичких инструмената којима је дозвољено да „прелазе границе“.

Правила превоза позната као „каботажа“ налажу да транспортне компаније из Велике Британије могу да се зауставе у ЕУ само два пута пре повратка кући, чинећи обилазак више градова током турнеје немогућим. Тај посао ће, највероватније, преузети европске транспортне компаније које могу слободно да циркулишу између земаља без ограничења у броју заустављања.

Елтон Џон нова правила описује као „административну ноћну мору која знатно повећава трошкове организовања европске турнеје.

„Не желим да живим у свету у којем на турнеје могу да иду само уметници који раде деценијама, они који су већ продали милионе носача звука“, наводи Џон.

Осим на проналажење дугорочног решења путем нових преговора, британски кантаутор позвао је на стварање организације у којој уметници који немају групу сарадника какву он има око себе, могу да рачунају на помоћ адвоката и рачуновођа, који им могу помоћи да се снађу у тренутној ситуацији.

„Музичка индустрија мора у томе финансијски да учествује“, поручио је Елтон Џон.

Тренутна препорука британске владе је да музичари сами истражују и испуњавају визне услове сваке земље.

Ништа не може да замени бину  

Џон је такође скренуо пажњу на потенцијални губитак културне размене: „Преношење ваше музике великом броју људи из различитих култура, које не говоре нужно исти језик као ви, само вас чини бољим музичарима“.

„Као што сам открио још 60-их, можете месецима провести у соби за пробе мукотрпно усавршавајући свој занат и нећете научити толико о извођењу уживо као за пола сата покушавајући да освојите пажњу непознате публике... резултат тога је да пишете боље песме“, објашњава цењени уметник.

Џон је дуго био гласан противник „Брегзита“. Још 2018. године рекао је да је британској јавности „обећано нешто што је потпуно смешно и што није економски исплативо“, а годину дана касније кренуо у још оштрију офанзиву. 

На концерту у Верони рекао је: „Ја сам Европљанин. Нисам глупи, колонијални, империјалистички енглески идиот“. 

Када се неколико месеци касније вратио на британско тло, ублажио је свој став, рекавши током наступа у граду Хоуву: „Гласали смо за излазак, па морамо изаћи... морамо да се залечимо (и) разговарамо једни с другима“. 

Његова критика споразума о „Брегзиту“ за музичаре уследила је након отвореног писма које је потписао у јануару заједно са уметницима међу којима су Стинг, Боб Гелдоф и поборник „Брегзита“ Роџер Далтри из групе „Ху“, који је рекао да је влада „срамотно подбацила“ када су у питању музичари.

Колин Гринвуд: Хоће ли промотери размишљати о муци око трошкова или ангажовати неког другог 

У чланку који ће у понедељак бити објављен у Гардијану, басиста групе „Рејдиохед“ Колин Гринвуд такође критикује промене правила.

„Само путовање и смештај доста коштају, а додатни папири и трошкови брзо расту када на турнеји имате групу“, пише Гринвуд. „Свим невероватним британским компанијама за прављење и постављање бина, звук и осветљење које возе на многе европске фестивале можда ће бити много теже да се такмиче са алтернативама из ЕУ“.

Гринвуд замишља случај соло виолончелисткиње, која треба да свира у Берлину за пар стотина евра и види да ће њен карнет коштати више од хонорара – хоће ли промотер у Берлину двапут размислити о трошковима и муци око резервације или само ангажовати уметника из ЕУ?

„Време је да влада Велике Британије призна да није учинила довољно за креативне индустрије током преговора о 'Брегзиту' и настоји да преговара о одредбама за турнеје у Европи“, додаје Гринвуд

Британска министарка културе у јануару је рекла да су „отворена врата“ за даље преговоре са ЕУ, након бројних размена мишљења у којима су и Велика Британија и ЕУ тврдиле да су дале понуде у вези са циркулисањем музичара које је друга страна одбила.

Министарка је истакла да се било које решење „не би односило на одрицање од (визе)“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару