Читај ми!

Изложба у хочанском Завичајном музеју: Дух старих времена оживљен на фотографијама

Изложба старих фотографија Ораховца и Велике Хоче отворена је у навечерје Михољдана у оквиру програма „Михољски сусрети села“ у Завичајном музеју у Великој Хочи.   

Заједнички подухват и труд Гимназије из Ораховца, Привременог органа, ученика, наставника и бројних грађана резултирао је изложбом више од 150 фотографија. Најстарије међу њима датирају из двадесетих и тридесетих година, новије из осамдесетих година 20. века. Господарску – сарај кућу у којој је смештен Завичајни музеј организатори су одабрали за место изложбе и присећање на давна, али за Србе овог краја, лепша и срећнија времена.

Наизглед обичним фотографијама, брижно сачуваним у старим кутијама и албумима, удахнут је нови живот јер су сада достпупне свима речено је приликом отварања изложбе.

„Нису на старим фотографијама странци, нису на њима неки далеки људи. То су наши преци, и не далеки већ блиски. Ако се заинтересујемо и загледамо се у њих оне ће нам много рећи. У њиховим ликовима можемо видети себе, јер и нисмо свесни колико личимо на деду, бабу, прадеду, прабабу, стрица, ујака…“, рекла је отварајући изложбу професокра ораховачке гимназије Оливера Радић.

Захвљујући фотографијама од заборава су сачувани многи тренуци и детаљи прошлости. Како су се људи облачили, дружили, где сабирали, како су изгледале куће, улице, какве су биле цркве. Забележен је готово сваки значајан моменат, па, осим приказа догађаја на сеоском врелу, на пар фотографија могу се видети људи у униформама краљеве војске, жене које праве тарану.

Посебне сегменте изложбе представљају фотографије фудбалских клубова из Велике Хоче и Ораховца, најстарија са ФК Југославија из Ораховца датира из 1931. године.

„Овде су изложене породичне фотографије на којима се види како је фотографисање био посебан ритуал. Фотограф је долазио из Призрена, а сви у кући су се тада облачили у најбоље рухо и обично је ту неки ткани ћилим у позадини. Данас имамо камере на телефонима, много фотографишемо, али је мало добрих фотографија“, приметила је Радићева.

Изложене фотографије део су породичних архива десетак породица из Велике Хоче и Ораховца. Упућен је позив да се у акцију прикупљања старих фотографија укључе удружења, установе, појединици и колекционари како би се фундус Завичајног музеја увећао и обогатио старим фотографијама. То ће, како је речено, бити значајна архивска грађа за генерације које долазе, а најављена је и припрема Монографија Велике Хоче и Ораховца.

У оквиру програма представљене су и слике и иконе уметника из Велике Хоче: професора Мирослава Шавелића и студента уметности Љубице Мицић, као и радови деце настали у оквиру Ликовне радионице које су ови уметници реализовали протеклих месеци са децом из Ораховца и Велике Хоче.

Народним играма и песмама са Косова и Метохије публици у Великој Хичу представио се и КУД „Копаоник“ из Лепосавића.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи