Исповедна проза, оплемењена стиховима Матије Бећковића – представљена књига „Мајка Зорка“

У Коларчевој задужбини представљена је књига Матије Бећковића „Мајка Зорка" – аутобиографија песникове мајке и биографија песникова у прози, оплемењена стиховима.

Књига Мајка Зорка садржи дневнике које је песникова мајка писала у тамници у Колашину. У њој је и Зоркино сведочанство о животу у време Другог светског рата у Црној Гори, али и о судбини породице Бећковић, како каже, „тужни роман“, записан годинама касније.

Знала је шта је за памћење, тачно је осећала шта не би смело да се заборави, каже Матија Бећковић.

„Моја мајка је била писмена. И лако се исповедала хартији. Ја сам то приметио кад је писала писма својој родбини најчешће. И док је писала она је плакала тако да су та писма била мокра и те речи помешаме са сузама. А ја сам негде при крају њенога живота, пре пола века, дао њој једну велику свеску и предложио јој да ми опише свој живот. Она је то урадила лако и брзо. И то је стајало код мене све до ове године“, открива академик Матија Бећковић.

Мајчину исповест, прате стихови, али и записи Матије Бећковића о одрастању и школовању, патњи за оцем, мајчиној храбрости и нимало лакој борби за опстанак троје деце.

„То су у ствари коментари мојих песама које сам ја написао пре него што сам прочитао њене успомене. Међутим она није ни сањала да ће то бити књига и да ћу ја то објавити. То је било за мене лично да знам ко сам, одакле сам и чији сам“, додаје песник.

Песме су у књизи с намером да покажу из каквих је све животних ситуација проистекло оно о чему Матија Бећковић као песник говори.

„Онолико колико је мајчино, али и његово животно искуство било драматично и колико је примило један, како би Јефимија рекла, печат мучеништва толико је у његовим песмама се то заправо излило и показало како песник у ствари увек ствара у дослуху са оним што је стварност његовог доба и стварност његовог живота“, истиче проф. др Радивоје Микић, књижевни критичар.

Мајка је волела да догађаје и сусрете овековечи фотографијом, тако да Матија Бећковић има слике од свог рођења. И те фотографије сведоче о животу једне породице, у књизи Мајка Зорка.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи