У Атељеу 212 премијерно изведена представа „Нико није заборављен и ничега се не сећамо“

У Атељеу 212 премијерно је изведена представа „Нико није заборављен и ничега се не сећамо“ према истоименом роману Мирјане Дрљевић у режији Бојане Лазић.

Инспекторка Лепа Видић истражује случај три нестале девојке. Улази у свет њихових мајки, блиских пријатељица из детињства, који је пун искустава и сећања на ратну прошлост деведесетих година прошлог века.

У расветљавању комплексног и конкретног злочина из садашњости, Лепа Видић разоткрива клупко сукоба и злочина из прошлости и расветљава причу о друштву уопште. Роман Нико није заборављен и ничега се не сећамо у основи је детективски роман, а окарактерисан је као форензика колективног памћења.

„Криминалистичка потка је нека врста конструкције заправо о коју сам ја онда качила тематске целине које су ми занимале и којима сам жела да се бавим. Оно што ме интересовало, то је најшира тема, јесте то питање колективног сећања и идеолошког наслеђа, односно како се то мења од генерације, рецимо, рођене пре другог светског рата до ове генерације данас и шта ми, моја генерација, генерација Икс, оставља као идеолошко наслеђе нашој деци“, каже ауторка романа, Мирјана Дрљевић.

„Бавила сам се такође ономе што ме једнако занима, ониме што ме једнако занима, то је женско пријатељство и мајчинство. И онда тако преплитањем тих тема и качењем на тај криминалистички оквир се исплела прича“, додаје књижевница.

Драматизацију романа урадио је Слободан Обрадовић и она је сачувала све најважније из романа.

„Онда сам ја био драматург на нечему што је текстуално већ било сложено и укључио сам се заправо у процес када је редитељка већ развила у потпуности језик представе, тако да је мени стварно био као ужитак даље да радим са њима. Ово јесте специфична врста драматизације коју је Слободан урадио. Дакле он ипак задржава велике наслаге поетског и прозног језика Мире Дрљевић, ауторке романа, тако да за глумице је био изазов да тако нека говорна, приповедачка позиција коју имају у овој представи“, наводи Димитрије Коканов, драматург представе.

У тој позицији нашле су се Борјанка Љумовић, Радмила Томовић, Александра Јанковић, Анастасија Мандић и Снежана Савић. Роман Нико није заборављен и ничега се не сећамо био је у најужем избору за НИН-ову и награду „Меша Селимовић“.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи