Читај ми!

Завршен Вуков сабор, чувар језика, писма и културе српског народа

Свечаном академијом у Вуковом дому културе, завршен је 91. Вуков сабор. Током седам дана саборавања, из Тршића и Лознице, још једном су послате поруке о важности очувања језика и писма, као културног идентитета народа.

Чувар језика, писма, али и културе српског народа више од девет деценија - Вуков сабор у Тршићу догађај је од националног значаја и место окупљања слависта из целог света.

„Ти програми, наша окупљања која су усмерена у обједињавање научних институција, културних, образовних шаљу једну снажну поруку која каже да је традиција жива, да она зрачи и да тај спој те традиције и модерности овде у Лозници и Тршићу већ 91 годину има изузетан значај, да се сетимо онога што јесмо, језика којим говоримо, писмо којим пишемо”, изјавио је проф. др Бошко Сувајџић.

Од 1933. године циљеви саборовања остали су исти, очување и преношење наслеђа на нове генерације.

„Значај Вуковог сабора је управо у том континуитету у самој тој чињеници да од 1933. долазе људи, окупљају се слависти, обожаваоци лика и дела Вука Караџића и да је то непрекинута нит", каже Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић“ у Лозници.

Тршић је препознат као најзначајнија тачка на културној мапи Србије, а саборовање уписано у регистар нематеријалног културног наслеђа. Са Вуковом ликом и делом, али и традиционалним вредностима и обичајима сваке године упозна се више од 50 хиљада људи.

„Сетимо се нашег Душка Радовића који је рекао волимо српски језик, он нема никог другог осим нас, а ја додајем волимо и ћирилицу и користимо је, јер она нема никог другог осим нас. Ако је ми не будемо чували и штитили, то неће нико други", истакао је министар културе Никола Селаковић.

Овогодишњи Вуков сабор протекао је у знаку обележавања два јубилеја, двеста година од рођења Бранка Радичевића и два века Летописа Матице српске.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи