Читај ми!

Кроз Палату САНУ у оквиру Дана европске културне баштине

Под слоганом „Руте, мреже, баштине“, почели су Дани европске културне баштине 2024. Српска академија наука и уметности тим поводом приредила је програм „Кроз Палату САНУ“.

Године1886. замишљена, од 1910. до 1924. грађена, током Другог светског рата рушена, а од 1952. онаква каквом је данас познајемо – Палата САНУ.

Шетња кроз овај споменик културе пролазак је кроз историју нашег друштва и биографије знаменитих чланова САНУ као и сусрет са уметничким делима која се у њој чувају.

На самом улазу може се видети биста Јована Стерије Поповића, вајара Ристе Стојановића, скулптура Две музе - Науке и Уметности – вајара Ђорђа Јовановића као и витражи изведени по нацрима Бранка Миљуша.

„Предвиђен је обилазак легата и других знаменитости Академије. Када кажем легата, мислим на спомен собу Бранка Ћопића, библиотеку Марка Ристића, легат Олге Јеврић и легат Милутина Миланковића. Поред тога, заинтересовани ће моћи и да погледају свечану салу, салу Председништва, збирку одликовања Архива САНУ и Библиотеку САНУ“, наводи Драгана Младеновић.

На улазу у Библиотеку налази се репринт најстарије графике из уметничке збирке САНУ. Одатле креће обилазак легата. Најбројнији, са више од 10.000 наслова, јесте легат песника Марка Ристића, а најверније пренет амбијент радног простора, спомен соба Бранка Ћопића.

„Она је уређена по угледу на његову радну собу. Ту се налази његов радни сто, писаћа машина, шешир. Оно што је свакако најбројније, свакако су књиге. Овде се чува и његова посебна библиотека која броји близу четири и по хиљаде књига. А овде ће посетиоци моћи да виде и Бранкове портрете које је радио његов пријатељ Сафет Зец, као и друге уметничке предмете и слике“, објашњава Сања Петровић.

У оквиру обиласка може се видети и свечана сала испред које су скулптуре Вука и Његоша, дела Ђорђа Јовановића и Ивана Мештровића. Ентеријер сале красе дела Петра Лубарде и Мила Милуновића, биста Јосифа Панчића, као и витражи изведени 2005. према нацртима Младена Србиновића.

За наредни период САНУ планира објављивање монографије о својој палати. А за време Дана европске културне баштине обиласци зграде и легата организовани су до 19. септембра, а због ограниченог броја посетилаца неопходна је пријава на сајту Академије.

петак, 13. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи